Emaila

Pravila za rad sa bebisiterkom

Kada dopuštate da neko koga ne poznajete u suštini „preuzme” vaš dom, trebalo bi da postavite neka osnovna pravila kako biste se obe strane osećale ugodno i da ne bi došlo do nesporazuma.

 

Photo by Joshua Miranda from Pexels

 

Što više otvoreno komunicirate sa bebisiterkom, to ćete dobiti bolje „rezultate“ – razgovarajte o svojim očekivanjima, zadacima, obavezama, načinu na koji želite da se stvari urade, itd. Tek tada ćete oboje znati da li ste podobni da radite zajedno.

 

Evo nekoliko predloga osnovnih pravila koja treba da postavite za svoju bebisiterku. Naravno, slobodni ste da dodate ili odbacite neka od ovih pravila ako smatrate da su nepotrebna za vašu porodičnu situaciju.

 

 

1. Poštujte dogovore u vezi sa rasporedom

Kada nova bebisiterka dođe u vaš dom, najbolje je da joj zapišete raspored aktivnosti koji deca imaju. Već znate da vaša deca najbolje funkcionišu kada se ponašaju u skladu sa rutinom koja im je već poznata.

 

Raspored treba da sadrži:

  • Vremena obroka
  • Vreme za spavanje
  • Vreme za kupanje
  • Izlasci napolje
  • Vreme za gledanje crtaća ili edukativnih emisija
  • Vreme za učenje
  • Neke vannastavne aktivnosti (sport, jezici, muzika ...)

 

Naravno, bebisiterka ne mora da se pridržava rasporeda u minut, ali i za siterke i za dobrobit dece, bilo bi najbolje da se drže poznate rutine koliko god mogu.

 

Ako ste se dogovorili da će deca određenog dana ostati kod kuće i saznate da ih je bebisiterka izvela napolje bez vašeg znanja, to bi moglo da bude problem. Znamo da je svaki minut proveden u prirodi dobro proveden minut, ali ipak - uvek treba da znate gde su vam deca. Osim toga, ako vas bebisiterka često iznenađuje svojim ponašanjem i odlukama, može biti da ćete početi da se osećatenesigurno kada ostavljate sve u njenim rukama.

 

S obzirom na to, kad bebisiterka završi posao, treba da je pitate kako je prošao dan i da li su uspele da urade sve o čemu ste pričali. Pitajte decu kako im je prošao dan, jednostavno da biste uporedili iskustva i saznali da li im se sviđa siterka. Na taj način ćete moći da proverite da li su vaši dogovori ispoštovani.

 

 

2. Nema fotografisanja dece ili kuće

Ovo pravilo je nekim porodicama izuzetno važno, dok je drugima nebitno. U zavisnosti od toga kako se osećate kada su vaša deca ili dom pokazani na, recimo, društvenim mrežama, možete da insistirate da bebisiterka ne fotografiše vašu kuću.

 

Ako želite da vaša deca odrastaju u privatnosti, daleko od društvenih medija i interneta – što je veoma težak zadatak – onda bi trebalo da razgovarate sa svojom siterkom o fotografisanju i snimanju dok rade.

 

Glavne brige tu predstavljaju privatnost i bezbednost – osim što ljudi obično označavaju lokaciju na fotografijama koje dele na društvenim mrežama, telefoni danas čuvaju metapodatke o vremenu i tačnoj lokaciji na kojoj je fotografija napravljena.

 

Obavezno razgovarajte o tome sa bebisiterkom pre prve sesije čuvanja dece.

 

 

3. Poštujte našu privatnost

Prilikom obilaska kuće sa vašom novom siterkom, recite joj da li postoje zabranjena područja, prostorije ili sobe i za nju i za decu. Pored toga, bebisiterka ne bi trebalo da „rovari” po vašim ličnim stvarima, poput medicinskih ormarića, ormara, fioka itd. Vi to možete da smatrate zdravorazumskim, ali ipak, treba to napomenuti, za svaki slučaj.

 

Naravno, biće trenutaka kada će siterki biti potrebni pidžama, ćebad, makaze ili nešto drugo što se nalazi u području koje ne bi trebalo da dira. U tim slučajevima možete zamoliti siterku da vas prvo pita da li je u redu da uzme pidžamu iz ormana, pa je možete uputiti i gde tačno da traži.

 

 

Osim toga, bebisiterke će naići na mnoge detalje iz vašeg ličnog života koje možda ne želite da delite sa svetom. Trebalo bi da zamolite siterku da čuva detalje vašeg ličnog života u tajnosti i da ne govori o vašoj porodici drugim ljudima.

 

 

4. Bez droga, alkohola, pušenja

Ovo pravilo je takođe zdravorazumsko, jer je čuvanje dece posao kao i svaki drugi, pa zaposleni ne bi trebalo da bude pod uticajem bilo koje vrste droga ili alkohola jer to može i uticaće na njihovu sposobnost da urade dobar posao.

 

Kada je u pitanju pušenje, na vama je da odlučite da li ćete to zabraniti ili ne. Možete da zamolite svoju siterku da ne puši u kući, a ako planiraju da prave puš-pauze, trebalo bi da razgovarate o tome šta se za to vreme dešava sa decom. Da li će izaći napolje, ostati sami u kući, itd. Napravite dogovore sa kojima ćete se osećati prijatno i bezbedno da ostavite svoju decu sa nekim drugim.

 

 

5. Ne koristite naš računar

Ovo pravilo je povezano sa 3. pravilom „Poštujte našu privatnost“. Pošto na vašem računaru postoji mnogo ličnih podataka, kao što su fotografije, tekstovi, računi, lozinke itd, možda se nećete osećati prijatno kada neko van vaše porodice koristi računar. Dakle, sasvim je normalno postaviti granice ovde, ako to želite.

 

S obzirom na to, morate razmisliti o tome gde će vaša deca gledati crtane filmove ili neke obrazovne emisije. Da li imaju svoj tablet ili bi to trebalo da bude na telefonu bebisiterke? Neke siterke se ne osećaju prijatno da daju svoje telefone deci, jer tamo imaju neke lične podatke koje ne žele da bilo ko drugi vidi.

 

 

6. Ne provodite (previše) vremena na svom telefonu

Kao i na svakom drugom poslu, provođenje vremena na telefonu znači da je zaposleni manje efikasan i da mu to odvlači pažnju sa onoga šta treba da radi. Za bebisiterku je veoma važno da ne bude ometana dok brine o deci koja su prilično energična i ne znaju šta bi moglo da im naškodi.

 

Dakle, siterka ne treba da „skroluje” po društvenim mrežama, ne bi trebalo da pravi selfije, da čita vesti, da zove prijatelje ili da radi bilo šta na svom telefonu što traje duže od nekoliko minuta. Čitanje recepta tokom kuvanja ili provera vremenske prognoze ako planiraju da izađu napolje sa decom potpuno je normalno i, naravno, ne bi trebalo da bude zabranjeno.

 

Bebisiterka treba da drži svoj telefon uključen u hitnim slučajevima ili ako ih kontaktirate, ali to ne znači da treba da ga koriste sve vreme.

 

Photo by Andrea Piacquadio from Pexels

 

 

7. Za obe strane: Nema otkazivanja u poslednjem trenutku 

Ovo pravilo je tu da spreči nepotreban stres za vas u slučaju da bebisiterka otkaže 15 minuta pre nego što planirate da napustite kuću i provedete kvalitetno vreme sa svojim supružnikom ili prijateljima.

 

Otkazivanje znači da ostajete kod kuće ili pregledate telefonski imenik pokušavajući da pronađete bilo koga ko bi mogao da vam zameni siterku, što najčešće znači da ćete zakasniti sa svojim planovima (ako uopšte i nađete zamenu).

 

Naravno, biće trenutaka kada vaša siterka mora da otkaže, ali možete im reći da to urade unapred, tako da imate dovoljno vremena da napravite nove aranžmane.

 

Pored toga, ni vi ne bi trebalo da otkazujete u poslednjem trenutku. Bebisiterka je napravila planove i računa na novac koji ćete joj platiti da sebi kupi nešto što joj je zaista potrebno ili u čemu će uživati.

 

Poštovanje tuđeg vremena treba da bude obostrano.

 

 

8. Budite svesni toga šta govorite pred decom

Deca vole da ponavljaju ono što čuju, čak i ako ne razumeju šta govore. I ne samo da će početi da govore roditeljima sve nove reči i stvari koje su naučili, već će nastaviti da pričaju to isto u vrtiću, kada posećuju bake i deke, prijatelje, rođake itd.

 

Dakle, siterka treba da pazi na svoj jezik pred decom i da se trudi da ne izgovara nikakve psovke ili ublažene verzije psovki.

 

Takođe možete da razgovarate sa bebisiterkom o tome koje teme bi mogle da budu zabranjene, na primer da li su Deda Mraz, Uskršnji zeka, Zubić vila stvarni, šta je smrt, seksualnost, političke ideologije itd.

 

 

9. Održavajte kućna pravila

Svaka porodica ima drugačiji skup kućnih pravila koji bi trebalo jasno da se iskomuniciraju sa bebisiterkom. A onda, morate da proverite da li se siterka drži tih pravila.

 

Neka od najčešćih kućnih pravila definišu koliko slatkiša dete može da pojede (i koje), kada sme da jede slatkiše, koliko vremena sme da provede pred ekranom i kakav sadržaj je dozvoljen, da li postoje zabranjene aktivnosti, da li deca uvek treba da počiste za sobom itd.

 

Način da saznate da li se siterka ponaša po vašim kućnim pravilima jeste da posmatrate kako se vaša deca ponašaju i da razgovarate sa njima.

 

 

10. Nema posetilaca

Opet, čuvanje dece je posao, a ne vreme za druženje sa prijateljima ili partnerom. Iako možda imate bebisiterku koja čuva vašu decu noću kada nema mnogo aktivnosti, čak i tada nije prikladno da neko dolazi nenajavljen.

 

 

11. „Kažnjavati“ loše ponašanje na način na koji i mi to radimo

Trebalo bi da razgovarate sa bebisiterkom o tome kakve vaspitne mere treba poduzimati. I treba im dati što više detalja i raznih situacija.

 

Photo by Monstera from Pexels

 

Na taj način, siterka će imati samopouzdanja, osećaće se komforno kada se dogode te situacije, odnosno loše ponašanje, i tačno će znati šta da radi.

 

Osim toga, vaše dete se neće zbuniti oko toga šta je (ili nije) dozvoljeno i znaće kada je uradilo nešto pogrešno.

 

 

12. Ostavite kuću u istom stanju u kakvom je bila kada ste došli

Svi mi (mi, vi i bebisiterke) znamo da deca mogu da naprave ogroman nered za nekoliko sekundi, a čišćenje za njima je redovna rutina za sve one koji se brinu o njima.

 

U zavisnosti od toga koliko su vaša deca stara, bebisiterka ih može uključiti u rutinu čišćenja, tako da to može biti zabavna aktivnost koju bebisiterka i deca rade zajedno.

 

Svi oni mali neredi koji se javljaju tokom dana - nakon jela, igranja sa igračkama, odlaska u toalet ili šetnje po kući u prljavim cipelama - mogu da naprave ogroman nered po celoj kući. Ipak, vaša bebisiterka bi trebalo da ih očisti ili sređuje kako se pojavljuju, da ne bi na kraju dana imala mnogo više posla.

 

Ipak, nemojte očekivati ​​da će vaša bebisiterka biti spremačica, ali pokušajte da objasnite da kuća treba da izgleda slično kao kada ste je vi napustili.

 

 

13. Ne uvodite novu hranu

Objasnite, pa čak i zapišite koju vrstu hrane vaše dete već konzumira. Obavestite svoju bebisiterku kakve grickalice i obroke može da daje vašem detetu (možete imati posebnu policu u frižideru samo za dete) i zamolite je da ne uvodi nove namirnice jer dete može loše da reaguje na njih.

 

Osim toga, zamolite svoju siterku da ne daje nikakve lekove vašem detetu a da ne provere prvo sa vama da li je to u redu. Možda ne znaju da je vaše dete alergično na nešto (ali treba da pomenete da li ima alergije!) ili ste vi već dali dozu određenog leka.

 

 

14. Budite ljubazni i nežni sa decom

Deca su radoznala, žele sve da dodirnu, istražuju granice svog ponašanja i testiraće te granice, što može biti prilično frustrirajuće, posebno ako vaša bebisiterka treba da pripremi hranu za decu ili da se posveti nekom drugom zadatku.

 

Odlična bebisiterka zna kako da komunicira sa decom i objasni im zašto je važno da se nešto uradi na određeni način ili odmah, na ljubazan i nežan način.

 

Photo by Andrea Piacquadio from Pexels

 

 

15. U opasnim situacijama prvo pozovite policiju ili hitnu pomoć

Kada se desi nešto neočekivano i opasno, objasnite bebisiterki koga bi prvo trebalo da pozove. I onda im recite koja je procedura koju želite da se praktikuje.

 

To obično znači da će prvo pozvati policiju ili hitnu pomoć, a odmah nakon toga će morati da pozove vas i da vam kaže šta se dešava.

 

 

Zaključak

Ovo su neka osnovna pravila o kojima treba da razgovarate sa vašom siterkom. Neka od tih pravila možda nisu primenjiva na vašu porodicu i to je u redu.

 

Razmislite o nekim specifičnostima kako vaša porodica funkcioniše i dodajte dodatna pravila ako mislite da su važna.

 

Dobra i otvorena komunikacija ključ je uspešnog odnosa sa vašom siterkom!