Emaila

Prednosti rada kao bebisiterka

Ako razmišljate o tome da postanete bebisiterka i želite da napravite za/protiv listu, tu smo da vam pomognemo da popunite profesionalni deo.

 

Photo by Tatiana Twinslol from Pexels 

 

Pa, da budemo potpuno iskreni, toliko je malo razloga zašto ne biste bili bebisiterka, da ne možemo ni da otkrijemo koji bi to mogli biti. Naravno, u slučaju da volite da provodite vreme sa decom. Ako ne - izbegavajte ovaj posao.

 

Ne samo da posao čuvanja dece ima koristi dok ga radite, već ima i neke dugoročne dobitke i prednosti koje ćete primetiti kasnije u životu.

 

 

Zaradićete dodatni novac

Ovo je veoma logično.

 

Kad god radite bilo koji posao, trebalo bi da budete plaćeni. Ali, s obzirom na to da je čuvanje dece posao od nekoliko sati, bebisiterke su vrlo dobro plaćene, posebno vikendom i praznicima.

 

Ako ste dobra ili čak sjajna bebisiterka, svoje usluge možete naplatiti više.

 

Ali bez obzira na to kolika vam je zarada - ako se potrudite, imaćete više novca da uštedite i kupite nešto o čemu ste ranije samo sanjali.

 

A ako zaista mislite da bi vaša karijera trebala da se vrti oko dece, mogli biste više vremena uložiti u čuvanje dece i zaraditi redovnu mesečnu platu.

 

Ako želite neku drugu karijeru, i to je u redu. Poslove i obaveze čuvanja dece možete lako da organizujete zajedno sa učenjem ili radom - sami ste svoj šef i sami odlučujete kada i koliko dugo ćete raditi.

 

Pogledajte koliko prosečno plaćaju bebisiterke u nekoliko evropskih zemalja. Ali imajte na umu - ovo su samo prosečne stope plata, puno je faktora koji utiču na stopu koju ćete same postaviti.

 

Pročitajte još: „Prosečne cene čuvanja dece u različitim zemljama"

 

 

Lako je započeti

Za početak bavljenja ovim poslom nije vam potrebna posebna oprema, automobil ili investicija.

 

Takođe, ovo je jedan od retkih poslova koji možete započeti u mladosti, iako je u Srbiji potrebno da imate 18 godina kako biste dobili dozvolu za bavljenjem čuvanja dece.

 

Pročitajte još: „Da li vam treba licenca za čuvanje dece u Srbiji i Hrvatskoj?"

 

A da li su vam potrebne neke specijalne veštine kako biste počeli sa bebisitingom? Pa, ne trebaju vam nikakve posebne veštine, ali preporučuje se pohađanje kursa prve pomoći i bezbednosne obuke. Ako u svom gradu pronađete kurs za čuvanje dece, to bio bi sjajan plus ako biste ga pohađali.

 

Na taj način bi vas zaposlilo više porodica i samim tim nećete početi od nule.

 

Ali, ako ne možete da pronađete takve kurseve, možete da probate nekoliko puta da besplatno čuvate decu članovima porodice, komšijama ili porodičnim prijateljima. Na taj način ćete saznati šta znači čuvanje dece (ne brinite ako se ne osećate uspešno posle prvog posla čuvanja deteta - čeka vas još mnogo takvih poslova pa ćete vremenom naučiti kako se to radi) i šta treba da poboljšate da biste postali bolji.

 

Bebisiterske usluge su u Srbiji tek u povoju i sve su više tražene, tako da ćete lako naći posao. Pogledajte platforme na kojima bebisiterke nude svoje usluge, pogotovo neke od uspešnijih profila i pokušajte da popunite detalje o svom profilu baš kao što su to učinile one koje su uspešne.

 

Photo by cottonbro from Pexels

 

Ako imate neke posebne veštine, obavezno ih spomenite. Roditelji često traže bebisiterke koje su sjajne u nečemu specifičnom, poput poznavanja drugog jezika, školskog predmeta, muzike, umetnosti ili sporta. Zbog toga će vas češće angažovati.

 

Još jedna sjajna stvar kada je u pitanju posao čuvanja dece je ta što to ne morate da radite puno radno vreme. Dakle, možete bez napora da napravite svoj raspored za školu, učenje, druženje i rad.

 

 

Sticanje vrednih poslovnih veština

Iako se ne čini da ćete naučiti išta osim brige o deci, čuvanje dece vas zapravo priprema za poslovni svet.

 

Čuvanje dece znači da ćete zajedno sa čitavom porodicom raditi na postizanju zajedničkog cilja - održavanju dece na sigurnom, istovremeno održavanju kućnog reda i učenja ljubaznosti i lepog ponašanja.

 

Steći ćete nekoliko veoma poželjnih poslovnih veština:

  • Timski rad
  • Organizacione veštine
  • Liderske veštine
  • Komunikacione veštine
  • Strpljenje
  • Snalažljivost
  • Samopouzdanje
  • Upravljanje vremenom
  • Kreativnost

 

U početku će vas ova lista možda iznenaditi, ali kad razmislite, sasvim je logično.

 

Naučićete kako da radite u timu, kakav je vaš položaj u različitim vrstama timova ( odnosno porodica) i kako da komunicirate i radite zajedno da biste postigli isti cilj.

 

Porodice će vam obično dati neke zadatke koje morate da obavite dok čuvate decu, pa ćete morati da naučite kako da se dobro organizujete, tako da možete sve te zadatke obavljati čak i sa detetom koje vas usporava, koje histeriše ili je neposlušno. Pored toga, moraćete da naučite kako da prilagodite čuvanje dece svojim obavezama, školi, učenju, druženju i rasporedu hobija, tako da ni jedna aktivnost ne pati. Žongliranje sa svim tim obavezama sigurno će vas učiniti osobom sa sjajnim organizacionim sposobnostima.

 

Naučićete kako da budete vođa koji će deci pokazati dobar način ponašanja, ali i dati im prostor da prave greške kako bi mogli sami da nauče neke stvari. Vremenom ćete postati odličan komunikator koji zna kako da razgovara sa decom različitih uzrasta, ali i sa različitim tipovima ličnosti roditelja.

 

I što je najvažnije, ostaćete kreativni - razmišljaćete izvan okvira, bićete maštoviti i osmišljavaćete rešenja za razne probleme - a to je san svakog šefa!

 

Pročitajte još: „Kako vas čuvanje dece priprema za vašu buduću karijeru i život"

 

 

Naučićete da budete veoma odgovorni

Odgovornost je nešto što će vam trebati u skoro svakoj situaciji u životu. Dok radite, dok studirate, dok ste u vezi, dok brinete o svojoj porodici itd.

 

Ali kako naučiti šta je odgovornost i kako je poboljšati?

 

Posao čuvanja deteta savršen je za to, jer zahteva veliku odgovornost, što vam dođe prirodno jer brinete o slatkom, malom detetu.

 

Roditelji se oslanjaju na vas da čuvate njihovu decu i pazite na njih svake sekunde tokom vašeg posla. Vi ste ti koji ste glavni i vi ste odgovorni za tu decu, šta rade i kako se ponašaju.

 

Neke male povrede su naravno neizbežne i osećaćete se loše zbog njih, ali prilično brzo ćete shvatiti šta je uobičajeno ponašanje i šta su prihvatljive situacije.

 

Vremenom ćete naučiti kako da budete odgovorni ne samo prema deci, već i prema njihovim roditeljima, sebi i drugim obavezama.

 

 

Naučićete uobičajene poslove u domaćinstvu

Još jedna sjajna pogodnost rada kao bebisiterka je to što ćete da naučite kako stvari funkcionišu u kući tako da se nećete naći u tridesetima a da ne znate koji je najbolji način (ili bilo koji drugi način) za, recimo, čišćenje rerne.

 

Neke porodice će očekivati da čistite kuću, ali većinu vremena ćete morati da održavate kuću u istom ili sličnom stanju kakvo je bilo pre nego što ste došli na posao. To znači da ne morate ništa da ribate, već jednostavno treba da pokupite nered koji su deca napravila dok su se igrala ili dok su jela. Ili ih možete naučiti da čiste za sobom, kada postanu dovoljno stari da shvate šta je nered.

 

Photo by Sarah Chai from Pexels

 

Takođe, naučićete kako začas da pripremite zdrave grickalice i hranu. Neki roditelji će od vas tražiti da kuvate obroke, pa ćete naučiti kako da kuvate. Naučićete osnove bezbednosti hrane - kako da ostanete čisti, da razdvajate hranu koju je potrebno razdvojiti, da kuvate na odgovarajućim temperaturama i da hladite hranu čim završite s njom.

 

 

Pokretač kreativnosti

Dok čuvate decu, gotovo ste primorani da budete kreativni. Deca imaju sjajnu maštu i moraćete da se poravnate sa njima kako biste atmosferu održavali zabavnom, laganom, zanimljivom i raznovrsnom.

 

Ako ste zaboravili, vreme je da ponovo uključite - vašu kreativnost i maštu jer su to odlični alati za uspeh u poslu čuvanja dece. Moći ćete da se igrate sa decom i da zamišljate zabavne i kreativne igre kako bi deca ostala aktivnija, skoncentrisana ili da bi radila ono što želite.

 

Ali, kreativnost će dobro doći i kada se deca ne ponašaju po pravilima. Ako ne žele da jedu, ne žele da izlaze napolje ili ne žele da sakupljaju svoje igračke, moraćete da napravite zabavne igre kako te aktivnosti ne bi doživljavali kao obaveze, već kao nešto zabavno i vedro.

 

Takođe ćete naučiti kako rukovati sa više stvari odjednom, pritom pazeći na decu. Naći ćete se u novim situacijama kojima će biti potrebna kreativna rešenja, pa će vas čuvanje dece sigurno učiniti kreativnijim.

 

 

Čuvanje dece možete lako kombinovati sa drugim poslom ili učenjem

Ako idete u školu ili ste na fakultetu ili nekoj drugoj obrazovnoj instituciji, posao čuvanja dece može biti savršen za vas. Ovaj posao ne zahteva mnogo vremena i možete ga prilagoditi svom rasporedu učenja.

 

Kada ste bebisiterka, vi ste svoj šef. Vi odlučujete koje ćete poslove uzimati i kada. To vam omogućava da idete u školu ili radite neki drugi posao sa fiksnim radnim vremenom. Važno je samo da počnete da radite na upravljanju vremenom i da budete odgovorni, tako da ne dogovarate čuvanje dece ako treba da radite neki drugi posao ili treba da učite.

 

Porodicama su obično potrebne usluge čuvanja dece tokom vikenda i školskih praznika, a tada ste i vi najčešće slobodni.

 

Čuvanje dece vam može platiti školarinu na fakultetu ili vam obezbediti dovoljno novca da započnete kurs koji bi mogao biti važan za vašu buduću karijeru.

 

 

Uticaćete na dečje živote

Ako duže radite sa porodicom, videćete kako deca odrastaju i ne samo to - postaćete važan deo njihovog života, pa čak i uzor.

 

Čuvanje dece vam daje mogućnost da utičete na život dece i vidite da svet postaje bolje mesto zahvaljujući vašim naporima. Iskoristite tu priliku da decu naučite važnim i dobrim vrednostima i veštinama.

 

Komunicirajući s njima na ljubazan i razumljiv način, naučićete ih da su njihove emocije u redu i da te emocije treba da prenose drugima i da treba da ostanu otvoreni.

 

Ako ste ljubazni i dragi, i deca će verovatno pokazivati slično ponašanje. Ako im se sviđate, odražavaće vaše ponašanje. A puno bebisiterki ostaje u kontaktu sa porodicama sa kojima su dugo bili u radnom odnosu.

 

Dakle, kada deca koju čuvate odrastu, moći ćete da vidite i da se ponosite se onim što su postala.

 

 

Odlične mogućnosti umrežavanja

Postoje dva načina na koje možete da iskoristite mogućnosti umrežavanja dok čuvate decu:

  1. Zamolite roditelje da vas preporuče kod svojih prijatelja
  2. Ostanite u kontaktu sa roditeljima i decom radi budućih prilika za posao

 

 

Bez obzira koliko imate godina (16 ili 25), ako pokažete da ste odgovorni i da se dobro brinete o deci, roditelji će vas verovatno preporučiti svojim prijateljima, kolegama ili drugim članovima porodice.

 

Na taj način ćete proširiti mrežu čuvanja dece na mnogo različitih četvrti i delova grada, na različite ljude sa različitim poslovima i vezama. Čak i ako ponekad ne uspete da zakažete posao (jer ste iz nekog razloga zauzeti), možete da preporučite neke svoje prijatelje koji će vam u jednom trenutku vratiti uslugu.

 

Kada želite da nađete praksu, odete na fakultet ili neku drugu obrazovnu instituciju, možete zatražiti od roditelja da vam daju preporuke za te škole i za tu praksu.

 

Roditelji vam čak mogu pomoći da nađete posao van čuvanja dece. Neretko je da roditelji rade u kompanijama kojima su potrebni odgovorni zaposleni i nude kurseve koji će vas naučiti o poslu.

 

Čak i kasnije, ako ostanete u kontaktu sa porodicama, možete ih zamoliti da vam pomognu da nađete posao, da vam daju savete u njihovoj poslovnoj niši ili da vam pomognu preporukama da zakažete što više poslova kako biste zaradili novac za širenje vašeg posla čuvanja dece ili možda za neki drugi budući posao.

 

 

Postaćete sigurniji u sebe

Kada ste tek na početku (u bilo kom poslu), obično ste stidljivi, nesigurni i ne znate šta da radite ili kako da se ponašate.

 

Tako je i kada čuvate decu, ali gotovo instant ćete naučiti kako da budete autoritet. Roditelji će vas ostaviti nasamo sa decom koja će od vas tražiti da im pomognete u svakodnevnim stvarima. I ne samo to - moraćete da razmislite o dečjim potrebama iako ih deca nisu svesna.

 

Jednom kada uradite odličan posao, porodica će vas ponovo pozvati i vi ćete se osećati sjajno! To znači da ne samo da znate kako da brinute o deci, već znate kako da razgovarate sa njihovim roditeljima, kako da izvučete uslove sporazuma koji odgovaraju i vama i roditeljima i kako da budete „glavni” u kući.

 

Vremenom, kada steknete još više veština, koje smo ranije pomenuli, i vaše samopouzdanje će porasti. U jednom trenutku ćete se osećati kao da možete mnogo toga da uradite kako treba i da biste mogli da zaronite u nešto novo i nepoznato i da ne osećate onu nesigurnost koju ste nekada osećali.

 

Samopouzdanje zrači, bilo u školi, na razgovorima za posao, ili na romantičnim sastancima. Tako da, samo napred, srećno!

 

 

Neverovatne veštine komunikacije

Rad sa decom različitih uzrasta sigurno će vas pripremiti i naučiti kako da komunicirate kada su mala deca, deca predškolskog uzrasta ili deca školskog uzrasta u pitanju. I ne samo to, upoznaćete različite ličnosti i moraćete da se prilagodite njihovom načinu komunikacije dok menjate, prilagođavate svoj, a da ta komunikacija ostane efikasna i jasna.

 

Naučićete kako da se nosite s decom koja ne žele da rade ono što ste im rekli, ometajući vas dok pokušavate da završite sve sa spiska poslova i aktivnosti, pa čak i da urade najjednostavnije stvari, poput odbijanja da obuku kaputić.

 

Naučićete da ih slušate, razumete, shvatate njihova osećanja i polako ih vodite ka prihvatljivom ponašanju.

 

Ne samo da ćete naučiti kako efikasno da komunicirate sa decom, već i sa njihovim roditeljima.

 

Kao što postoje različite ličnosti sa decom koju čuvate, tako je i sa roditeljima. Moraćete da pitate roditelje prava pitanja kako biste im pokazali kako razmišljate, da ste odgovorni, komunikativni, kreativni i kako najbolje odgovarate njihovim potrebama za čuvanjem dece. A to se sve dešava samo tokom intervjua. Kasnije ćete morati da prijavite šta se dogodilo i razvijate odnos sa njima kako bi vas ponovo pozvali.

 

Naučićete kako da se nosite sa raznim ljudima i kako da održavate te veze. To je veština koja će vam trebati do kraja života sa članovima porodice, momcima/devojkama, budućim poslodavcima ili čak zaposlenima.

 

 

Zabavljaćete se!

Ova pogodnost bebisiting posla je najbolja! Ukratko - bićete plaćeni da se zabavljate.

 

Photo by Scott Webb from Pexels

 

Deca imaju najveću maštu na svetu i vole da se igraju i zabavljaju. Ako im se posvetite i otvorite, iskreirate zabavne aktivnosti i osećate da vas deca vole, roditelji će vas sigurno ponovo zvati.

 

Ovaj posao ne znači da ste satima zaglavljeni u kancelariji i stalno iznova radite jednu te istu stvar. Možete ići u park, trčati okolo, upravljati letećim zmajem ili ostati kod kuće i igrati se sa igračkama. Svaki dan je avantura sa maštovitom decom!

 

Možete poneti svoje igračke, društvene igre i druge potrebne stvari za zabavne aktivnosti. Roditelji će da cene vaš trud. Pogotovo ako pokušavate da budete zabavni.

 

Možete čak da izmislite igre za koje nisu potrebni nikakvi „alati“ - deca se odlično igraju i pretvaraju i lako mogu da zamisle šta god im kažete.

 

Takođe, možete da napravite igre od zadataka koje trebate da obavite u toku posla, tako da uključite decu u obavljanje zadataka i da sebi olakšate posao. To može da bude priprema, posluživanje i ishrana, higijena kupatila ili odlazak u krevet.

 

Najbolja stvar u vezi sa zabavom dok čuvate decu je ta što ćete da zabavljate upravo decu i tako da smanjite mogućnost nervoze, nelagode ili plača.

 

 

Zaključak

Mnogo je blagodeti u poslu čuvanja dece, a na vama je da ih primetite, usvojite, da poboljšate veštine koje steknete i koristite ih u budućnosti u raznim odgovarajućim situacijama.

 

Ne zaboravite - zabavite se dok to radite jer imate najbolji posao ikad!