Emaila

Osobine koje čine sjajnu bebisiterku

Da li ste se pitali šta čini sjajnu bebisiterku i da li imate te osobine?

 

Ili biste možda želeli da proverite da li ste, ili da li biste mogli da postanete, sjajna siterka i želite da poboljšate svoje veštine? Odlično!

 

Photo by Alexandr Podvalny from Pexels 

 

Ako ste roditelj, ovaj članak može da vam otvori oči pri sledećem angažovanju bebisiterke. Imajte na umu da ne možete da uočite sve što je potrebno u intervjuu, već nakon što je bebisiterka završila sa čuvanjem dece, međutim - možete steći opšti utisak ko je dobar s decom, a kome su još potrebna neka poboljšanja.

 

Koje lične osobine i napori čine sjajnu bebisiterku? Pročitajte da biste saznali.

 

 

Postavljanje pravih pitanja tokom intervjua

Možete da ostavite sjajan utisak tokom razgovora sa roditeljima tako što ćete postavljati prava pitanja.

 

Svaka porodica ima drugačiji set kućnih pravila. Moraćete da pitate da li i koliko deca smeju da provedu vremena ispred ekrana, da li smeju da jedu slatkiše, kada je vreme za spavanje, da li imaju neke alergije, koja hrana je dozvoljena a koja nije, gde drže lekove itd.

 

Razmislite o svim nezgodnim situacijama u kojima biste mogli da se nađete (lista situacija će se vremenom širiti, sticanjem više iskustva) i postavljajte pitanja kako biste te situacije mogli da izbegnete, sprečite ili sanirate.

 

Uvek pitajte da li se od vas očekuje nešto konkretno. Neki roditelji pretpostavljaju da bi bebisiterka trebalo da radi ovo ili ono, ali neki od njih to ne izgovaraju naglas. Znati šta se od vas očekuje može biti razlika između jednokratnog ili redovnog posla. Takođe, u nekim slučajevima ćete morati da kažete „ne” ukoliko se od vas očekuje nešto što ne možete ili ne znate da uradite.

 

Zatražite kućni obilazak da biste stekli osećaj gde se nalazi dečja spavaća soba, kuhinja, kupatilo, sobe kojima nije dozvoljen ulaz itd.

 

 

Uvek budite pouzdani

Brinete o nečijoj deci - budite odgovorni i pouzdani.

 

Roditelji će znati da li mogu da vam veruju, na osnovu detalja, kao što su:

  • Ukoliko se pojavite na vreme na intervju
  • Ako kasnite, da li ćete ih obavestiti
  • Ako otkažete u poslednjem trenutku
  • Ako se jednostavno ne pojavite
  • Ako radite ono što roditelji očekuju od vas

 

Ako počnete da se izvlačite iz dogovorenih čuvanja dece, roditelji će biti razočarani zbog svojih neuspelih planova, kasnih odlazaka na večeru, rasipanja novca itd. I neće vas više zvati.

 

Dakle, pouzdanost i odgovornost znači postaviti detaljan aranžman i držati ga se.

 

Naravno, mogu se dogoditi neočekivane okolnosti - kada javni prevoz zaglavi u gužvi ili nešto slično - i to je u redu, sve dok iskomunicirate sa roditeljima čim shvatite da stvari ne idu onako kako bi trebalo.

 

 

Prođite kroz sve važne treninge i kurseve koje možete pronaći

Iskustvo čuvanja dece je veoma važno za roditelje, ali je i sigurnost takođe značajna.

 

Bebisiterke koje imaju obuku iz oblasti bezbednosti i imaju sertifikate, verovatnije će biti angažovane jer je roditeljima potreban mir dok su odsutni i njihova deca provode vreme sa neznancem.

 

Najvažniji treninzi su:

  • CPR trening (reanimacija)
  • Obuka za prvu pomoć
  • Kurs čuvanja dece
  • Kurs za negu deteta

 

Ponegde možete pronaći i časove nege odojčadi. Zbrinjavanje novorođenčadi zahteva poseban skup veština, kada to uporedimo sa čuvanjem mališana (1-3 godine), predškolaca ili dece školskog uzrasta. Moraćete da znate kako da promenite pelenu, kako da hranite na flašicu i koliko često, kako da postavite bebu da podrigne itd.

 

Pohađajući ovakve kurseve, šaljete poruku roditeljima da ste ozbiljne u svojoj želji da budete bebisiterke, da želite da uložite svoje vreme i novac da biste postali što bolji u svom poslu i, na kraju krajeva, da želite da budete sjajni u tome što radite.

 

Naravno, kada prođete ove kurseve, znaćete kako da se ponašate u mnogim svakodnevnim situacijama, tako da ćete se i vi osećati sigurnije dok čuvate decu, kao i roditelji kada budu ostavljali decu sa vama.

 

 

Potrudite se da uvek stižete na vreme

Roditelji vas zovu kada ne stižu da se brinu o svojoj deci. To obično znači da su zauzeti, na poslu ili imaju neke druge planove.

 

Photo by Tima Miroshnichenko from Pexels

 

Sve te okolnosti su poprilično vremenski tesno povezane, tako da uvek treba da stignete na posao na vreme, tačno prema rasporedu.

 

Dakle, najvažnije je da se pojavite na vreme kada ste rekli. Ne želite da naterate roditelje da prođu kroz vrlo stresnih 15 minuta, dok kasnite, razmišljajući da li ćete se uopšte pojaviti, šta mogu da učine da idu u korak sa svojim planovima i kako to da urade.

 

Roditeljski život je već dovoljno stresan i sjajna bebisiterka to razume i poštuje vreme roditelja. Ako to učinite, roditelji će poštovati i vaše vreme i vratiće se kući kad su rekli da hoće.

 

Kao što smo gore napisali, mogu se pojaviti neočekivane situacije i tada će vam dobro doći vaše komunikacijske veštine. Morate biti proaktivni u svom rasporedu i obavestiti roditelje ako malo kasnite.

 

Ako se desi da ne možete da radite određenog dana, a već imate dogovoren posao, morate da obavestite roditelje najmanje nedelju dana ranije, kako bi imali dovoljno vremena da nađu zamenu.

 

 

Strpljenje je veoma važna vrlina za bebisiterke

Znate kad u sitkomima mala deca pitaju „zašto“ nakon svake rečenice koju im odrasli kažu? Pa, to je i u realnosti stvarno tako.

 

Na taj način, odnosno konstantnim zapitkivanjem, trogodišnjaci uče o svetu. Oni su znatiželjni i žele da znaju sve, čak i ako se neće setiti svega što ste im odgovorili.

 

Dakle, trogodišnjaci najčešće ponavljaju reči i radnje i „sporo kapiraju”. Ali, tako deca funkcionišu. Stoga, morate biti strpljivi da biste ih naterali da vam veruju, poštuju vas i da vas slušaju.

 

Situacije sa decom mogu biti vrlo frustrirajuće, ali morate biti svesni činjenice da većina stvari koja vas frustrira deca ne rade namerno. Dakle, podsetite se, s vremena na vreme, da ostanete strpljivi, duboko udahnite i sačekajte, dajte vremena detetu da uradi ono što ste rekli.

 

 

Održavajte kondiciju i zdravlje i budite aktivni

Baš kao što su deca puna energije, tako bi trebalo da budete i vi, da biste mogli da održite korak s njima.

 

Ako imate vremena i sredstava, izvedite decu napolje u park i pustite ih da se igraju sa svojim vršnjacima. To će ih, najverovatnije, umoriti, pa će lepo da odspavaju kad se vrate kući.

 

Ali, ako čuvate decu noću ili jednostavno nemate vremena za izlazak u park, moraćete da se ponašate kao njihov zaigrani drug. Ne morate biti sportista, ali morate ostati aktivni kako se ne biste osećali iscrpljeno nakon deset minuta igranja sa mališanima.

 

Još jedna bitna stavka je ostati zdrav. Dečji imuni sistem nije razvijen kao kod odrasle osobe, pa vrlo lako mogu da se prehlade ili čak dobiju grip. Ako se ne osećate dobro, verovatno ne bi trebalo da čuvate decu. Iako možda roditeljima sačuvate puno vremena i truda taj dan, ako na posao čuvanja dece dođete bolesni, roditelji će morati da se brinu o svojoj bolesnoj deci danima kasnije!

 

 

Budite razigrani, organizujte igre i aktivnosti

Sjajna bebisiterka je ona koja je odgovorna, iskusna, ljubazna, strpljiva i zabavna.

 

Ako bebisiterka nije zabavna i kreativna, deci se verovatno neće svideti kao neka druga siterka koja ima te osobine.

 

Maštovite siterke mogu lako da uđu u svet deteta i pridruže im se u njihovim maštovitim avanturama i igrama. Ali ne samo to - deca imaju tendenciju da skaču sa jedne aktivnosti na drugu, brzo završavajući bez ideja za sledeću aktivnost.

 

Pripremljena bebisiterka uvek će doneti ili smisliti igre i aktivnosti prilagođene uzrastu dok čuva decu. Ne mora nužno da znači da morate da kupite neku skupu igru. Možete da kupite neke jeftine predmete ili koristite predmete koje imate kod kuće kako biste sa njima stvorili zabavnu igru. Ili možete da igrate igru sa zamišljenim rekvizitima. Deca vole da se igraju i pretvaraju, tako da vam to daje mnogo različitih opcija za kreiranje igara.

 

Možete čak da napravite sistem nagrađivanja kako biste motivisali decu da se usredsrede na neku aktivnost i privedu je kraju. To vam može uštedeti malo vremena za pripremu i/ili kuvanje jela. Pored toga, takve aktivnosti su velika stimulacija za dečju kreativnost i aktivan um.

 

Photo by Kampus Production from Pexels

 

Izbegavanje ekrana i telefona

Roditelji obično ograničavaju vreme upotrebe tehnologije i ekrana za svoju decu i koriste vreme kada su ispred televizora ili tableta da trče po kući i završe neke poslove i zadatke koje su planirali da urade.

 

Samo ako vam roditelji izričito kažu da je u redu da gledaju, na primer, 30 minuta crtanih filmova, onda je u redu da decu postavite ispred televizora, odnosno laptopa ili tableta.

 

Roditelji žele da njihovu decu angažujete na značajniji način uvođenjem nekih zabavnih aktivnosti, igara, zanata, jednostavnih naučnih eksperimenata itd.

 

Ne samo da deca treba da izbegavaju vreme upotrebe ekrana, već i vi. Svi smo svesni da mobilni telefoni i društvene mreže izazivaju zavisnost - svi smo proveli nebrojene sate „skrolujući” da bismo pronašli nešto zanimljivo i zabavno.

 

Ali, vi ne bi trebalo to da radite. Vi ste na poslu koji je lepo plaćen i, što je još važnije, morate da brinete i pazite na decu koja ne znaju šta može da bude opasno ili kako da se ponašaju oko uobičajenih kućnih predmeta.

 

Kao i na bilo kom drugom poslu, ne bi trebalo da trošite vreme dok radite na telefonu, osim ako je to neophodno za posao. Pokušajte da sklonite telefon i objasnite svojoj porodici i prijateljima da ćete biti van dometa kada čuvate decu.

 

 

Težnja da se deca nauče novim stvarima

Ova osobina je usko povezana sa zaigranošću i smišljanjem igara i aktivnosti.

 

Možete da smislite zanimaciju koja uključuje znanje prilagođeno uzrastu deteta i, s vremena na vreme, dodate nešto novo i nepoznato detetu.

 

Sva deca su različita, pa tako i nivo njihovog poznavanja činjenica o svetu oko sebe varira. Kada se igrate s njima, postavite im nekoliko pitanja kako biste saznali više o tome šta ih interesuje, kako razmišljaju, kako povezuju različite stvari i probajte da smislite šta bi moglo biti sledeće za šta bi pokazali interes.

 

Zatim, pokušajte da vodite igru ili aktivnost ka toj novonaučenoj stvari dok istovremeno utvrđujete novostečeno znanje. Nemojte samo reći deci šta jeste, a šta nije. Postavite im pitanja o određenoj stvari o kojoj razgovarate i pustite ih da sami dođu do odgovora. Na taj način podstičete kreativnost, sveobuhvatno i analitičko razmišljanje.

 

Neki roditelji će vas zamoliti da deci pomognete oko domaćih zadataka. Imajte na umu da deca obično imaju drugačiji način rešavanja problema koji im se zadaju, posebno u slučaju logičkih problema. Dakle, pripremite se i za takve domaće zadatke.

 

 

Iskustvo, iskustvo, iskustvo

Sjajna bebisiterka zna šta treba da radi u neprijatnim i neočekivanim situacijama, ostaje hladne glave kad je dete isfrustrirano i zna kako da komunicira sa svakim dečjim uzrastom.

 

To je ono što iskustvo donosi bebisiterki. Ali ne brinite - ako tek počinjete, postoje načini da „zamenite“ iskustvo. Možete da:

  • Započnete brigom o mlađoj braći ili sestrama ili deci u susedstvu
  • Pohađate kurs čuvanja dece
  • Pohađate kurs prve pomoći i CPR
  • Idete na kurs bezbednosti

 

Neki roditelji će unajmiti bebisiterku sa nekoliko godina iskustva jer imaju novorođenče, dete sa invaliditetom, vrlo zahtevno dete ili zbog nekih drugih ličnih razloga.

 

Ali većina roditelja će unajmiti bebisiterku koja se pokazala kao dobra i zainteresovana tokom intervjua, i to onu koja se svidela i njihovom detetu i njima, bez obzira na iskustvo.

Ipak, imajte na umu, ako ste prilično mladi i imate iskustva, većina roditelja će pretpostaviti da tek počinjete. Obavezno naglasite koliko dugo radite i kakvo iskustvo imate.

 

 

Budite dostojni poverenja prema roditeljima i deci

Čuvanje dece je specifičan posao, u kom ljudi puštaju stranca da uđe u njihovu kuću i na nekoliko sati postanu „glavni“ za sve, uključujući i njihovu decu.

 

Zbog toga treba da negujete odnos pun poverenja sa roditeljima, jer ako to ne učinite - roditelji se neće osećati prijatno da vas ponovo angažuju.

 

Roditelji moraju da znaju da možete da zaštitite njihovo dete (neke male povrede su uobičajene i to je u redu), da održite kućni red i da nikoga ne pozivate u njihovu kuću.

 

Da biste započeli takvu vezu sa roditeljima, moraćete da se međusobno upoznate. Možete da se nađete na šolji kafe pre nego što počnete da radite, kako biste mogli da razgovarate o tome šta se očekuje od vas.

 

Poverenje se gradi polako, ali ako ikada učinite nešto da ga narušite, veoma ćete ga teško obnoviti.

 

S druge strane, treba da izgradite dobar odnos i sa detetom. Ne bi trebalo da kažete roditeljima sve što se dogodilo tokom vašeg posla, niti da je njihovo dete „nemoguće”. Dajte roditeljima sažetak dana (ili noći) kako bi mogli da vam pomognu sledeći put, ali detalje zadržite za sebe. Kako vreme prolazi, dete će vam sve više verovati i više slušati ono što govorite.

 

 

Vrline poput ljubaznosti, brige i nežnosti su presudne

Deca mogu biti pakosna, naročito ako ste vi prema njima takvi. Ali imajte na umu, kada ste ljubazni i pažljivi u odnosu, druga strana će slediti vaš primer.

 

Photo by Helena Lopes from Pexels

 

Kada ste ljubazni i pažljivi, deca će osetiti da ih razumete, da prihvatate njihove emocije, probleme, način razmišljanja i da ih shvatate ozbiljno. Oni će se slobodno izraziti, pa kad ste ljubazni, možete lakše i brže da upoznate decu. Čak i ako ponekad ne razumete šta žele da kažu ili urade, pokušajte da odgovorite sa puno ljubavi, pomoći i pažnje.

 

Ako budete ljubazni i fini ne mora nužno da znači da ćete raditi sve što deca žele od vas. I dalje možete da postavite granice i održite kućni red. Deca će vas čak pažljivije slušati ako ste ljubazni prema njima. Videće vas kao poštenu osobu koja zna šta je dobro, a šta nije.

 

Takođe treba da budete osetljivi i nežni jer, hteli to ili ne, uzor ste deci koju čuvate. Dakle, ako želite da deca budu ljubazna prema drugima - prema roditeljima, drugoj deci na igralištu, njihovim bakama i dekama i prema vama - moraćete da im pokažete kako to treba da rade.

 

 

Zaključak

Sada znate koja je razlika između sjajne i jednostavno dobre ili prosečne bebisiterke. Ako mislite da nemate sve ove osobine, možete pokušati da poradite na nekima kako biste postali bolji u onome što radite. To će vam sigurno pomoći u budućim poduhvatima, jer se te osobine poštuju i u bilo kom drugom poslu.

 

Ovaj članak je koristan i za roditelje, tako da u intervjuima mogu bolje da razumeju ko može biti dobar izbor za posao.

 

Nadamo se da smo vam pomogli da donesete bolji izbor i donesete prave odluke o čuvanju dece.