Emaila

Da li je čuvanje dece pravi posao za vas?

Čuvanje dece je prilično zanimljiv posao sa velikom odgovornošću - morate se pobrinuti za male osobe kao što bi to radili njihovi roditelji.

 

Ako ostanete sa porodicom duže vreme, mogli biste da utičete na vaspitanje te dece, što je najvažniji zadatak koji postoji. Budućnost zavisi od toga.

 

Photo by cottonbro from Pexels 

 

Nekima je posao lakši, a drugima težak, u zavisnosti od ličnosti bebisiterke i dece o kojoj se brinu.

 

Ako se pitate da li je čuvanje dece pravi posao za vas, na pravom ste mestu.

 

U ovom članku ćete saznati koje osobine bi trebalo da ima bebisiterka i šta treba da naučite da biste postali sjajna bebisiterka.

 

Dakle, evo predispozicija da postanete sjajna bebisiterka:

 

 

 

Ako ste raspoloženi i razigrani

Baš kao što su deca zaigrana i maštovita, sjajna bebisiterka treba da bude u mogućnosti da uđe u njihov svet i obogati ga zabavnim i edukativnim igrama, aktivnostima i komunikacijom.

 

Ključ je u tome da budete interaktivni i zanimljivi, umesto da deci dopustite da se po ceo dan igraju sa tabletom ili gledaju televiziju. Roditelji to ne očekuju od bebisiterke, čak i ako to znači da su deca na sigurnom.

 

Roditelji, ali i deca, traže nekoga ko je raspoložen i prilično maštovit, uz neke druge veštine koje može da poduči dete, poput stranog jezika, sporta, likovne tehnike itd.

 

U idealnom slučaju, vaš duh će naterati decu da preispituju svet oko sebe, učeći nove stvari, a pritom ostajući aktivni i zdravi. Pored toga, roditelji će ceniti vašu razigranu ličnost koja im pokazuje da brinete o njihovom detetu.

 

Ako razmišljate o započinjanju karijere čuvanja dece, ne zaboravite da navedete svoja interesovanja i veštine u svom rezimeu ili online profilu. To bi mogla biti vaša prodajna vrednost.

 

 

Ako volite da provodite vreme sa decom

Pa, ovo je očigledno.

 

Ako mislite da možete da zaradite dobar novac dok čuvate decu, a istovremeno ne volite da provodite vreme sa decom, nikada nećete postati sjajna bebisiterka.

 

To znači da vas mnoge porodice neće zvati (naredni put) i da nećete moći da naplatite više svoje usluge, jer u tom slučaju nećete obavljati dobar posao. Dakle, ne, nećete zaraditi ako ne volite da provodite vreme sa decom.

 

S druge strane, imajte na umu da nisu sva deca ista.

 

Ako ne volite da provodite vreme sa određenim detetom, to ne znači da niste za posao bebisiterke. To samo znači da se vaše dve ličnosti ne slažu. I to je u redu i uobičajeno je.

 

To takođe može da znači da ne znate kako da komunicirate sa određenim uzrastom dece (na primer mališanima ili predškolcima), što možete da naučite i uvežbate.

 

Ali, ako ste sigurni da volite da se igrate i komunicirate sa decom - super za vas! To je jedna od najvažnijih osobina ličnosti koja vam je potrebna za ovaj posao i već ste u prednosti!

 

Ako to već znate, onda ste sigurno proveli neko vreme sa decom svih uzrasta i znate kako da komunicirate s njima, znate šta bi mogla biti njihova interesovanja, odgovarajuće aktivnosti itd.

 

U tom slučaju, verovatno imate nekakvo iskustvo na polju brige o deci, pa pročitajte u nastavku kako biste saznali šta je još potrebno da biste postali sjajna bebisiterka.

 

 

Ako ste fizički aktivni i u formi

Čuvanje dece je fizički zahtevan posao. Zamislite samo, kada čuvate decu tokom dana, verovatno ćete da se igrate sa decom koja imaju dovoljno energije da istu radnju ponove stotinama puta.

 

Deca su neprestano u nekoj zaigranoj akciji, što znači da ćete morati da ispratite njihovu energiju. Čak i ako čuvate decu tokom noći, kada gotovo polovinu vremena vašeg čuvanja dece ona spavaju, međutim, to ne mora da bude svaki put tako.

 

Ponekad deca imaju problema da zaspe jer žele da ostanu budna i ništa ne žele da propuste. Ili će biti iziritirana i besna kada budete želeli da nešto urade, što je još više fizički iscrpljujuće.

 

Ako se lako umorite, moraćete da pojačate svoju fitnes aktivnost. Počnite češće da idete u teretanu, ubacite trčanje u svoju svakodnevnicu i budite aktivni.

 

Photo by Jill Wellington from Pexels

 

U nekim situacijama čak i sasvim sposobni ljudi ne bi trebalo da čuvaju decu. Ako ste član sportskog tima, možda ne bi bilo pametno čuvati dete dan nakon velike utakmice koju ste odigrali, jer ćete biti iscrpljeni. Takođe, ako ste celu noć učili na ispitu, prvo treba da se odmorite pre nego što zakažete sledeću smenu čuvanja dece.

 

 

Ako ste odgovorni

Kada čuvate decu, vi ste zaduženi za tuđe dete. Ti roditelji moraju da budu sigurni da ćete se potruditi da njihovo dete bude bezbedno i zdravo, kako fizički, tako i mentalno.

 

Zbog toga morate da znate šta se od vas očekuje (svaka porodica ima određena očekivanja i svoj set kućnih pravila) i da li to možete da ostvarite.

 

Ako niste odgovorni, roditelji će to primetiti i verovatno vam neće pružiti novu priliku. To takođe znači da neće biti preporuka drugim roditeljima, a samim tim da neće biti više posla.

 

Ako se pitate da li ste odgovorni, razmislite o svim poslovima i odgovornostima koje imate u školi ili oko svoje sobe/kuće. Da li održavate korak sa svojim obavezama? Da li imate potrebu da ih završite pre opuštanja i izlaska sa prijateljima?

 

Ako je to slučaj, vi ste odgovorna osoba koja bi mogla da bude dobra bebisiterka.

 

 

Ako ste pouzdani

Biti pouzdan ide ruku pod ruku sa odgovornim i ponašanjem dostojnim poverenja.

 

Roditelji računaju na vas da im nećete “pokvariti” dete dok ih nema, oni moraju da vam veruju a vaše je da održite njihov privatni život privatnim i da ne dirate njihove lične stvari (osim ako su ključne za vaš posao čuvanja dece).

 

Moraju da budu sigurni da je njihov dom i njihovo dete u sigurnim rukama. Roditelji traže bebisiterku koja radi ono što kaže da će da uradi. Ne smete ih lagati i očekivati da vas ponovo pozovu jer će primetiti svaku malu promenu u svojim domovima i pitaće svoje dete kako je prošao dan.

 

Ako želite da vam roditelji veruju i vide vas kao pouzdanu bebisiterku, moraćete da budete iskreni prema njima, čak i ako dan/noć nije protekao onako kako je planirano (u tom slučaju morate da objasnite zašto nije prošlo onako kako ste planirali).

 

Ne bi trebalo da zovete prijatelje ili provodite vreme na telefonu. Čuvanje dece je posao koji zahteva vašu punu i neometenu pažnju.

 

 

Ako ste pažljivi i istovremeno imate samopouzdanja i odličan ste autoritet

Deca će da izražavaju svoje emocije, ali ponekad nećete razumeti zašto se osećaju onako kako se osećaju.

 

Tada će vam dobro doći vaša osobina osetljivosti - treba da komunicirate sa njima i pokušate da shvatite zašto se dure ili zašto su trenutno uzbuđeni. Uvek pokušajte da uzmete u obzir dečju perspektivu o stvarima da biste im odgovorili na pažljiv i koristan način.

 

Istovremeno, treba da održite kućni red koji ponekad neće odgovarati dečjim željama. Moraćete da naučite kako da se nosite sa besom i nezadovoljstvom kada hranite decu ili ih terate da spreme svoje igračke. Moraćete da naučite kako da budete autoritet.

 

Iako treba da razveseljavate decu, s vremena na vreme ćete im morati reći ne. To se može učiniti na pažljiv način, dok ostajete samouvereni i pouzdana ruka u održavanju kućnih pravila.

 

Pitajte roditelje kako obično sprovode pravila, disciplinu i kako kažnjavaju loše ponašanje. Možete da predložite sopstvene načine rukovanja stvarima, ali pokušajte da pratite porodična pravila o tome šta je dobro, a šta loše.

 

 

Ako imate osobine učitelja

Iako nije vaš posao da odgajate decu koju čuvate, mogle biste da postanete veliki deo njihovog života, postanete uzor, tutor i mentor.

 

Deca će vam postavljati gomilu pitanja o stvarima koje vide oko sebe, zašto su takve, kako se nešto radi, kako se nešto ponaša, kako se nešto pravi, od čega se sastoji itd.

 

Trebalo bi ljubazno da objasnite one stvari koje vas deca pitaju, čak i ako pitaju o apstraktnim stvarima.

 

Možda ne znate sve odgovore, ali decu bar morate uputiti na pravi odgovor. Tako što ćete pitati decu šta misle o određenoj stvari ili temi, angažujte ih mentalno i istovremeno im pokažite da cenite njihovo mišljenje.

 

Photo by Max Fischer from Pexels

 

Neki roditelji će čak tražiti da podučavate njihovo dete dok radi domaće zadatke, pa bi trebalo da obnovite ono što ste nekad učili u školi ili da pogledate dečje knjige kako biste videli šta mogu da traže od vas da im pojasnite.

 

 

Ako ste uporni

Deca uče vežbanjem i ponavljanjem.

 

Možda ćete morati da ponavljate istu stvar iznova i iznova i dok to radite da budete strpljivi i ljubazni.

 

Uvek treba da održavate kućna pravila koja su vam roditelji prethodno objasnili. Verujte nam, deca će pokušati da pronađu mnogo različitih načina kako da zaobiđu ta pravila.

 

Oni će da plaču, da vas gledaju tužno i umiljato, pokušavaće da budu slatki ili pokušati na neki drugi način da provere gde su vaše granice, pokušaće da iskoriste sva svoja oružja protiv vas. Njihov plan ćete da primetite gotovo odmah, ali i dalje ćete omekšati kada shvatite koliko su pametni i prepredeni. Nemojte da nasedate!

 

Ostanite čvrsti i ako deca odbiju da nešto urade, pokušajte da smislite zabavan način da predstavite tu aktivnost.

 

Biti uporan ne mora nužno značiti da morate da budete strogi. I dalje možete biti osećajni, zabavni i razigrani dok tražite neko drugo sredstvo održavanja kućnog reda.

 

 

Ako radite stvari na vreme 

Da li se obično pojavite na vreme kad se sastajete sa prijateljima ili dok odrađujete svoje nedeljne obaveze?

 

Dolazak na vreme je veoma važno za posao čuvanja dece. Zamislite samo, roditelji su isplanirali noć, imaju rezervaciju za večeru, žele da odu na koncert, predstavu ili bilo šta drugo što je vremenski ograničeno, a njihova bebisiterka kasni.

 

Sećate se kada ste čekali svog prijatelja? Mnogo stvari padne čoveku na pamet tokom čekanja - da li osoba koju čekate samo kasni (koliko kasni?) ili je potpuno zaboravila na sastanak?

 

Pokušajte porodicama da ne izazivate ove stresne situacije jer vas verovatno više neće zvati.

 

Naravno, uvek se mogu desiti neočekivane situacije, na primer kada javni prevoz ne radi kako treba. U takvoj situaciji treba da javite porodicama šta se dešava.

 

Ako treba da radite svakog petka uveče, a ne možete da dođete određenog datuma, recite to roditeljima unapred, kako bi imali dovoljno vremena da nađu drugo rešenje. Morate da budete proaktivni u svom rasporedu, tako da roditelji mogu da vam veruju da ćete biti odgovorni sa njihovim vremenom i njihovom decom.

 

 

Ako ste lako prilagodljivi

Kao bebisiterka, moraćete da rešavate različite i neočekivane situacije.

 

Neke se češće dešavaju nego što mislite, poput roditelja koji vas zovu da čuvate decu sledećeg dana, roditelja koji kasne sa povratkom kući, sitnih povreda dece itd.

 

Život sa decom može postati haotičan i moraćete da se uskladite s njim. Ne očekuje se da prihvatite svaku želju i hir roditelja, ali fleksibilnost će vam sigurno obezbediti sledeći poziv porodice.

 

Planovi se mogu promeniti, pa tako i vaša plata - pobrinite se da ne budete potplaćeni ili da roditelji koriste vaše vreme. Ipak, prilagođavanje novim planovima i situacijama važan je deo čuvanja dece.

 

 

Ako imate sve te osobine, to je sjajna polazna osnova za početak učenja

Biti bebisiterka je ukratko isti posao kao i bilo koji drugi - potreban vam je određeni skup osobina, morate mnogo da naučite i u kombinaciji te dve stavke da skupite iskustva da biste postali vrhunski u svom poslu.

 

Imati sve gore navedene osobine je sjajno, ali ipak će vam biti potrebno i malo iskustva kako bi roditelji mogli mirno da vam povere svoje dete. To je sjajna polazna tačka razvoja i vežbanja da biste postali izvanredna bebisiterka.

 

Pa, šta je još potrebno da biste počeli da radite kao bebisiterka?

 

Moraćete da imate:

  • Osnovne kvalifikacije, poput CPR-a (reanimacije) i obuke iz prve pomoći
  • Dobre komunikacijske veštine
  • Iskustvo

 

 

Dobra komunikacija se može naučiti

Trebaće vam nekoliko različitih pristupa u komunikaciji dok čuvate decu.

 

Prvo ćete morati da naučite kako da napravite efikasan profil bebisiterke - razmislite o stvarima na koje ćete morati da ukažete i koje bi mogle biti važne za roditelje. Pokušajte da se stavite na njihovo mesto i razmislite sa kakvom biste osobom želeli da ostavite svoje dete (ili malog rođaka).

 

 

Drugo, moraćete da komunicirate sa roditeljima prilično često. Kada zovu da provere vas i njihovu decu, kada ih zovete da biste ih nešto pitali, tokom intervjua itd. Kada se to dešava pokušajte da budete što precizniji.

 

Treće i najvažnije, moraćete da naučite kako efikasno da komunicirate sa decom o kojoj brinete. Različiti uzrasti i različita deca imaju različite načine komunikacije. Evo nekoliko saveta o tome kako komunicirati sa bebama, mališanima i predškolcima i kako komunicirati sa decom školskog uzrasta.

 

Za dobru komunikaciju potrebna je praksa, što znači da je potrebno vreme, ali imajte na umu da se dobra komunikacija može naučiti i poboljšati.

 

 

Koje su osnovne kvalifikacije potrebne da biste postali bebisiterka?

Mnogo porodica će potražiti bebisiterku sa nekim bezbednosnim sertifikatima i kvalifikacijama. Iako nije neophodno da ih imate, ipak se preporučuje pohađanje kursa čuvanja dece i osnovni trening iz CPR-a i prve pomoći.

 

Deca imaju tendenciju da se povrede ili čak guše malim predmetima, jer još uvek nisu svesna svog tela, ravnoteža im nije u potpunosti razvijena ili jednostavno ne znaju sa čime se trenutno suočavaju.

 

Zbog toga je važno da znate šta da radite u vanrednim situacijama i odreagujete na vreme.

 

Pre nego što počnete da radite, moraćete malo da uložite u svoje obrazovanje i veštine, ali isplatiće se - vaše znanje će vas izdvojiti iz baze mnogih bebisiterki.

 

Takođe, ako se pitate da li je čuvanje dece pravi posao za vas, pohađanje kursa za čuvanje dece učiniće da mnogo bolje razumete šta je zapravo vaš posao i kako da ga obavljate. To je siguran način da shvatite da li želite da nastavite tu karijeru ili ne.

 

 

Iskustvo je veoma važno, pa odakle početi?

Odlično polazište je kurs čuvanja dece.

 

Ipak, osim toga, iskustvo sa stvarnom decom pružiće vam mnoge veštine koje će vam biti potrebne tokom posla čuvanja dece. Bićete dovoljno samouvereni da znate šta da radite kada se pojave neplanirane okolnosti ili kada su deca uznemirena i ne žele da urade bilo šta što kažete.

 

Neke porodice će rezervisati samo bebisiterke sa nekoliko godina iskustva i platiće više za duševni mir. Ali kako steći iskustvo?

 

Pokušajte da čuvate decu iz komšiluka ili vaše male rođake i članove porodice neko vreme. To možete da radite besplatno ili po sniženoj ceni dok se ne osećate dovoljno vešto, pripremljeno i samopouzdano da započnete čuvanje dece za nepoznate ljude.

 

 

Zaključak

Čuvanje dece je zabavan, iscrpljujući i odgovoran posao koji ne bi trebalo da shvatate olako.

 

Sada znate kakav je tip osobe odličan za ovaj posao, ali ako mislite da vam nedostaju neke osobine, ne brinite - budite otvoreni, svaku vašu sumnju razbijte komunikacijom sa porodicom, budite odgovorni i sve ostalo će doći sa iskustvom i praksom.

 

Pokušajte da budete pažljivi dok obavljate svaki deo posla i usavršavajte se svaki naredni put dok čuvate decu.