Emaila

Kako prepoznati lošu bebisiterku

Puno smo pisali o tome koje osobine imaju sjajne bebisiterke i kako pronaći siterku koja će odlično odgovarati vašoj porodici, ali uvek postoji druga strana priče.

 

Kao što je važno da znate šta čini odličnu bebisiterku, trebalo bi da znate i šta da izbegavate i kako da prepoznate ako imate posla sa nekim ko će vam neće olakšati život.

 

Zato smo prikupili svoja iskustva i napravili listu od 10 znakova upozorenja koji pokazuju da imate posla sa lošom siterkom.

 

 

 

1. Ne poštuju vaše vreme

Jasan znak da vaša bebisiterka nije sjajna je to što se uvek ili često pojavljuje kasnije u odnosu na vaš dogovor.

 

Svesni ste da ste unajmili bebisiterku zbog vašeg zauzetog rasporeda i nemate vremena i energije da se stresirate i da se pitate da li će se siterka uopšte pojaviti ili ćete „samo” zakasniti na ono što ste planirali da radite.

 

Naravno, porodični ili neki drugi hitni slučajevi mogu se dogoditi s vremena na vreme, ali ako se vaša siterka često pojavljuje kasno ili čak otkazuje angažman u poslednji čas, to je znak da ne poštuje vaše vreme, da je nepouzdana i da treba da pronađete drugu siterku.

 

Takođe, ako vas ne pozove ili vam ne pošalje poruku da bi vas obavestila da će zakasniti (ili se neće pojaviti), to samo po sebi pokazuje da vaša bebisiterka ne razmišlja o vašim potrebama, što znači da možda nije dovoljno obzirna ni prema vašoj deci.

 

 

2. Dan je prošao, a nisu ispoštovana vaša uputstva

Važno je da komunicirate sa bebisiterkom o dnevnoj rutini dece i o tome šta očekujete da bude urađeno. Kada tek počinjete da radite sa bebisiterkom, možete čak da im date i napismenu listu dozvoljene hrane, rasporeda aktivnosti i slično. Ako primetite da im nije stalo do toga šta govorite (ili pišete), verovatno ste naišli na veoma kritičnu bebisiterku koja misli da sve zna bolje od vas.

 

Ponekad se dešava da vaša uputstva nisu ispoštovana jer siterka nema dovoljno iskustva da vam kaže koja su njena ograničenja u vezi sa brigom o deci i obavljanjem dodatnih zadataka. Ako je to problem, moraćete otvoreno da komunicirate i dati joj do znanja da se može osećati sigurno i reći vam da li joj dajete previše obaveza.

 

Loša bebisiterka će zanemariti vaša pravila o spavanju, vremenu hranjenja i pravilima hranjenja, imaće drugačije načine disciplinovanja od onog što ste rekli da preferirate, itd.

 

S druge strane, dobra bebisiterka će voditi beleške kada joj dajete uputstva i ona će ih slediti, što znači da ume dobro da sluša. Dobra bebisiterka čak može i da predloži nešto što vam može olakšati život ili nešto važno na osnovu njenog iskustva, ali neće insistirati na tome ukoliko vi ne želite da promenite svoje navike.

 

 

3. Vaše dete plače ili izgleda uplašeno kada dođe bebisiterka

Postoji razlika kada vaše dete plače jer vi odlazite ili kada neko drugi dolazi. Ako primetite da vaše dete, čak i nakon što je imalo dovoljno vremena da se upozna sa bebisiterkom, plače ili se plaši kada dođe određena bebisiterka, verovatno bi trebalo to da ispitate.

 

Normalno je da su deca pomalo stidljiva i povučena kad im u život uđe nova osoba, ali ako se takvo ponašanje nastavi čak i nakon nekoliko prvih čuvanja dece, trebalo bi da postanete sumnjičavi i razgovarate sa svojim detetom o tome.

 

Takvo ponašanje deteta može da znači da se ne oseća prijatno sa bebisiterkom i da nije razvilo odnos sa njom, ako ne čak i nešto ozbiljnije poput zlostavljanja. Bez obzira na to da li se radi o jednom ili drugom, trebalo bi da promenite siterku.

 

Bebe mogu pokazati iste znakove kao i mala deca ako im se ne sviđa bebisiterka - plaču i plaše se.

 

Photo by Lucas Pezeta from Pexels

 

 

4. Primetili ste da je u vašoj kući bilo drugih ljudi bez vašeg znanja

Pa, ovaj znak može da bude loš ili nebitan u zavisnosti od vaših dogovora. Ako ste razgovarali o nekim osnovnim pravilima i spomenuli politiku „bez posetilaca“, ali onda primetite da je neko bio u vašem domu, a da vas bebisiterka nije unapred obavestila, to bi trebao biti znak upozorenja.

 

Ipak, postoje roditelji koji dozvoljavaju svojoj bebisiterki da dovede prijatelja da preko noći čuvaju decu zajedno, da bi se osećali bezbedno. Šta god da je slučaj, bebisiterka uvek treba da vas obavesti ko je u vašoj kući i treba da poštuje vašu privatnost.

 

Osim toga, kada je još jedna osoba u kući, možete da očekujete ​​da vaša deca ne dobijaju svu pažnju i interakciju od bebisiterke kao što to obično biva kada su sami u kući.

 

 

5. Primetili ste promenu u ponašanju vašeg deteta

Postoje neke uobičajene i očekivane promene u ponašanju kako deca postaju starija, ali postoje i neki tipični znaci da im je nešto izazvalo loša osećanja ili čak traumu.

 

Kada deca imaju česte noćne more ili se vrate ponašanju koje su prerasla, kao što je sisanje palca, mokrenje u krevet i slično, to bi mogao da bude znak upozorenja za vas. Pokušajte da se setite da li su te promene u ponašanju počele u vreme kada ste zaposlili novu bebisiterku.

 

Redovno komunicirajte sa svojim detetom i opušteno pitajte kako je prošao njihov dan sa siterkom. Pitajte ih o njihovim aktivnostima, o čemu su razgovarali, da li su izlazili napolje, da li su nekoga sreli itd. Pričajte i o svom danu, tako da se vaše dete oseća kao da ga ne ispitujete, već jednostavno normalno razgovarate.

 

 

6. Ako bebisiterka ne želi otvoreno da komunicira sa vama

Ne bi trebalo da postoji razlog zašto bebisiterka ne želi da razgovara sa vama o tome kako je prošao dan sa vašim detetom. Možda biti da im nedostaju neke komunikacijske veštine, što ste verovatno već shvatili tokom intervjua, ali osim toga - ako siterka ne želi da komunicira ili verujete da laže ili ima neki skriveni plan, to je jasan znak upozorenja da nešto nije u redu.

 

Budući da bi odnos roditelj-bebisiterka trebalo da se zasniva na poverenju, a vi se ne osećate bezbedno i prijatno kada ostavljate svoje dete sa nekim ko je tajnovit, vreme je da pronađete novu bebisiterku.

 

Photo by Kat Smith from Pexels

 

Baš kao i kada primetite neke promene u ponašanju kod svog deteta, ako mislite da vam siterka nešto skriva ili čak da laže, razgovarajte sa svojim detetom na otvoren način kako biste saznali šta se tačno dogodilo tokom sesije čuvanja dece.

 

Sjajne bebisiterke dele informacije sa vama čim dođete kući, govore vam kako je prošao dan, šta je dete jelo, ako nešto nije u redu ili su zabrinute za zdravlje ili ponašanje deteta.

 

 

7. Iznenadne fizičke promene na telu vašeg deteta

Udarci, modrice i posekotine uobičajene su povrede kod dece i ona moraju da prođu kroz njih da nauče šta je opasno ponašanje i kada treba da budu vrlo oprezni. Ali, sjajna bebisiterka će vam reći sve o tim povredama kada se vratite kući.

 

Reći će vam kako se to dogodilo, opisati situaciju i reći vam kako su sanirali povrede. Znak upozorenja da radite sa lošom bebisiterkom jeste kada primetite povrede na svom detetu, a siterka to nije spomenula.

 

Bebisiterke koje ne pominju povrede ih ili nisu svesne (što znači da ne obraćaju pažnju na vaše dete) ili su ih one same nanele. Takođe, ako primetite neke povrede čudnog izgleda koje se ne poklapaju sa pričom bebisiterke o tome kako su se dogodile, to je znak da lažu i da su možda same izazvale povredu.

 

Ako primetite neke fizičke promene na telu vašeg deteta, to ne mora da znači da bebisiterka zlostavlja vaše dete. To može da prouzrokuju i zanemarivanje ili nesporazumi o tome kako treba brinuti o vašem detetu. Znaci zanemarivanja ili nesporazuma su ozbiljniji osipi od pelena, ne dobijanje na težini kao ranije, češće razboljevanje…

 

 

8. Bebisiterke koje se ponašaju u suprotnosti sa vašim uputstvima o privatnosti

Verovatno ste razgovarali o privatnosti sa svojom bebisiterkom. To može da uključuje snimanje vaše dece i vašeg doma, korišćenje računara, otvaranje fioka i ormana i ulazak u određene sobe.

 

O čemu god da ste razgovarali i dogovorili se, ako primetite da su ti dogovori prekršeni, poverenje između vas se gubi.

 

Povremeno bi trebalo da proverite društvene mreže svoje bebisiterke da vidite da li je objavila neke fotografije sa vašom decom, proverite istoriju posećenih sajtova na računaru, zapamtite gde su vam stvari bile u fiokama ili na drugim mestima koje bebisiterka ne bi smela da koristi. Ako primetite da nešto nije u redu, proverite da li je siterka odgovorna za to.

 

 

9. Vaše dete je gladno i prljavo

Deca su skoro pa uvek neuredna i prljava, ali sa brižnom bebisiterkom, na kraju dana bi trebalo da izgledaju čisto. Ako primetite da vaše dete ima ostatke ručka po licu kada dođete kući satima kasnije, očigledno je da se bebisiterka nije pobrinula za vaše dete.

 

Ako su pelene uvek pune i smrdljive (ne menjaju se dovoljno često), ako je vaše dete uvek umorno ili nervozno (preskočilo je vreme za spavanje), ili je stalno u mokroj odeći (nije promenilo odeću), to su takođe loši znaci.

 

Hraniti decu, brisati ih i čistiti, čuvati na sigurnom i igrati se s njima zabavnih aktivnosti osnovni su aspekti čuvanja dece. Ako vaša bebisiterka to ne može da iznese, vreme je da pronađete nekoga ko to može.

 

 

10. Imate snažan osećaj da nešto nije u redu

Uvek treba da verujete svom instinktu kada je u pitanju izbor i rad sa bebisiterkom. Čak i ako ne možete da pronađete dokaze da nešto nije u redu, ako vam instinkt govori da ne nastavljate da radite sa nekim, pronađite novu siterku.

 

Kao što smo ranije rekli, poverenje u vašu bebisiterku od suštinskog je značaja u ovoj saradnji.

 

Trebalo bi da se osećate prijatno i bezbedno da ostavite svoju decu sa određenom siterkom i da se radujete slobodnoj noći. Umesto toga, ako ste uvek zabrinuti oko toga šta se dešava kod kuće, to znači da morate da pronađete nekog drugog.

 

Kada imate loš predosećaj o nekome, to ne mora da znači da će ta osoba zlostavljati vaše dete. To može da znači da bebisiterka jednostavno ne odgovara vašoj porodici. U svakom slučaju, trebalo bi da nađete nekog drugog za taj posao.

 

 

Završne reči

Neki „znaci“ da ste angažovali lošu bebisiterku biće očigledni, a neki će biti pomalo skriveni.

 

Da biste saznali šta se dešava, redovno razgovarajte sa detetom o tome kako mu/joj je protekao dan, šta je radilo tokom dana, kako se oseća prema siterki i slično. Na taj način ćete negovati otvoren odnos sa svojim detetom, učiniti da se oseća ugodno da kaže sve što ga/je muči, podstaknuti razvoj komunikacijskih veština i saznati kakva je osoba vaša bebisiterka.