Emaila

Koliko bebisiterke naplaćuju svoje usluge?

Kada želite da angažujete bebisiterku, primetićete da njihove cene, odnosno satnice, mogu dosta da se razlikuju. U svakoj državi postoje neke prosečne cene, ali zapravo, prosečna cena vam ne pokazuje kakvu ćete uslugu dobiti za taj novac.

 

Dakle, pre nego što počnemo da govorimo o brojkama, morate biti svesni šta plaćate i zašto se cene toliko razlikuju.

 

Photo by Black ice from Pexels

 

Koji faktori utiču na satnice za čuvanje dece? Čitajte dalje i saznajte!

 

 

1. Geografija

Baš kao što se cene drugih usluga razlikuju od grada do grada, odnosno nećete isto platiti šoljicu kafe u Beogradu, Kragujevcu, Zrenjaninu ili Vranju, cene čuvanja dece variraju u zavisnosti od životnog standarda grada, odnosno naseljenog mesta.

 

Dakle, tamo gde su cene drugih uobičajenih usluga nešto veće, i cene čuvanja dece će biti veće.

 

U Srbiji su cene nešto više u severnim delovima - u Vojvodini i Beogradu - ali i drugi gradovi su najčešće skuplji od naselja i sela.

 

Osim toga, ponuda i potražnja mogu geografski da utiču na cene. Trenutno, najveći broj bebisiterki na Supersiterka.com dolazi iz Beograda, Novog Sada i Niša, što je i razumljivo, jer u manjim gradovima ima dovoljno mesta za svu decu da idu u vrtić, a obično se baba i deda brinu o maloj deci dok su roditelji na poslu.

 

To znači da u ovim gradovima postoji velika ponuda, pa nove bebisiterke na platformi mogu da smanje svoje satnice kako bi mogle da se takmiče sa drugima. Ipak, ako u određenom gradu postoji veća potražnja nego ponuda, bebisterke će povećati cene jer znaju da će roditelji to platiti.

 

 

2. Iskustvo

Najveća i najvažnija stavka u CV-u bebisiterke je njihovo iskustvo. Ako imaju dugogodišnje iskustvo i radile su sa decom svih uzrasta, verovatno su naišle na različite neočekivane i potencijalno opasne situacije i sada tačno znaju šta treba da učine da ih spreče ili saniraju.

 

Osim toga, iskusne bebisiterke znaju kako da komuniciraju sa decom, imaju na umu dovoljno aktivnosti prilagođenih raznim uzrastima, mogu da nauče decu nekim veštinama i zanatima, usmeriće ih i podučiće ih itd.

 

Sve to iskustvo znači da će roditelji imati mira pri napuštanju kuće i dece. I zato će iskusne bebisiterke naplaćivati više.

 

Ipak, treba da budete svesni da iskustvo može da se stekne na različite načine. Bebisiterke mogu da rade mnogo, volontiraju, odlaze na različite kurseve i stalno se usavršavaju, studiraju nešto što može da se poveže s čuvanjem dece (pedagogija, medicinska škola...), itd.

 

Što više iskustva i kvalifikacija bebisiterka ima, to će više naplaćivati svoje usluge.

 

Prilikom pronalaženja nove bebisiterke, razmotrite sve te vrste iskustva i kvalifikacije pre nego što donesete konačnu odluku koga ćete zaposliti.

 

 

3. Vreme rada

U zavisnosti od toga kada vam je potrebna bebisiterka, cene mogu dosta da variraju. Kao i na svakom drugom poslu, noćne smene i rad tokom vikenda ili praznika treba da budu plaćeni više nego tokom redovnog radnog vremena.

 

Doba dana

Bebisiterke obično svoje usluge nude kao honorarni posao jer imaju druge obaveze (dnevni posao ili studije), pa obično ima više dostupnih siterki popodne i uveče.

 

Dakle, ako vam je tokom dana potrebna stalna siterka, možda ćete imati problema da pronađete onu koja odgovara vašim potrebama. Ipak, one koje mogu da rade puno radno vreme obično su one koje su prilično profesionalne i imaju veliko iskustvo, pa naplaćuju više.

 

Dan u nedelji

Pošto većina bebisiterki radi petkom i subotom uveče, one će u tim periodima najviše naplaćivati. Opet, kada je velika potražnja, cene rastu.

 

Photo by Bich Tran from Pexels

 

Osim toga, ove siterke se odriču svog vikenda kako biste vi mogli da provedete vreme sa supružnikom, porodicom ili prijateljima, pa je pošteno da naplaćuju malo više.

 

Tokom praznika

Praznici i posebne prilike, poput dočeka Nove godine ili Dana zaljubljenih, najprometniji su dani za čuvanje dece, pa će ih bebisiterke sigurno naplaćivati više nego drugim, uobičajenim danima.

 

Druge prilike, poput slave, Uskrsa, Božića, rođendana, početka škole ili slično, takođe mogu da utiču na stopu naplaćivanja. Ovo su vremena koja ljudi obično provode sa svojim porodicama, ne rade, stoga očekujte dodatne troškove.

 

 

4. Broj dece o kojima se bebisiterka brine

Ako vam je potrebna bebisiterka za brigu o dvoje ili više dece, ona će očekivati da joj bude plaćeno više, jer ima još posla i više odgovornosti sa više dece.

 

Međutim, siterke vam neće naplatiti duplo za brigu o dvoje dece odjednom. U zavisnosti od toga šta očekujete od njih da urade, kakav raspored bi trebalo da ima drugo (i treće, četvrto...) dete, bebisiterka će odrediti satnicu za te posebne okolnosti.

 

Opšte pravilo je da će povećati svoje satnice za 100 ili 200 dinara sa svakim dodatnim detetom o kome brinu.

 

 

5. Uzrast i tip dece

Kao što znate (ili ćete tek saznati), briga o odojčadi, maloj deci, predškolcima ili deci školskog uzrasta veoma varira. Neke bebisiterke imaju veliko iskustvo sa svim tim uzrastima i znaju kako da promene pelene, naprave adaptirano mleko, nauče dete da ide na nošu, organizuju sigurne, ali izazovne aktivnosti, pomognu deci oko domaćih zadataka itd.

 

Njihovo znanje i iskustvo će koštati više. Neke siterke imaju iskustvo samo sa određenim uzrastom dece, pa bi im briga o deci drugog uzrasta mogla biti prilika da steknu novo iskustvo, pa će svoje usluge naplatiti manje.

 

Dakle, u zavisnosti od uzrasta vašeg deteta, ali i ako dete ima neke posebne potrebe, zdravstvena stanja, određene poteškoće ili nešto slično, cena može mnogo da varira od bebisiterke do bebisiterke.

 

Morate biti otvoreni i transparentni kako bi bebisiterka znala šta da očekuje na poslu i kako bi vam mogla ponuditi poštenu satnicu.

 

 

6. Briga o kućnim ljubimcima

Ako imate neke kućne ljubimce koji podrazumevaju „dosta pažnje“, očekujte da ćete platiti malo više da bi se siterka brinula o vašoj deci i kućnim ljubimcima.

 

U zavisnosti od toga kog i kakvog kućnog ljubimca imate, oni mogu da oduzimaju samo delić vremena bebisiterke ili mogu da zahtevaju mnogo pažnje i znače mnogo više odgovornosti za siterku.

 

Photo by urtimud.89 from Pexels

 

Objasnite koje su dužnosti i zadaci oko kućnih ljubimaca i očekujte da će vam biti naplaćeno više, slično kao kada postoji dodatno dete o kome treba brinuti.

 

 

7. Dodatne usluge

Tek kada razgovarate o dužnostima, zadacima, aktivnostima i dodatnim uslugama, možete razgovarati i o cenama.

 

Neke bebisiterke će samo čuvati vašu decu. Druge mogu da uključe neke edukativne aktivnosti. Neke će kuvati i pripremati grickalice, neke će zajedno sa vašom decom raditi domaće zadatke, neke će ih podučavati, neke će čistiti kuću.

 

Razmislite o ceni na ovaj način - ako bebisiterka radi nešto što se obično plaća (poput čišćenja, podučavanja, kuvanja), trebalo bi da očekujete da ćete da platite više.

 

Ako želite da uštedite, mogli biste da pronađete siterku sa niskom satnicom koja će vam pomogati u spremanju kuće koliko god može, ali da nema mnogo iskustva sa čuvanjem dece. 

 

Obavezno recite bebisiterki šta očekujete od nje i pitajte je da li joj je prijatno da sve to radi. Možete odrediti prioritete dužnosti i pronaći siterku koja je u vašem cenovnom rangu i koja može da obavi većinu zadataka.

 

 

8. Putni troškovi

Srećom, gradovi u Srbiji imaju gradski prevoz koji se može pokriti mesečnom kartom, a većina građana već koristi javni prevoz.

 

U manjim mestima i selima nema gradskog prevoza, pa siterke moraju da koriste neke druge načine prevoza da bi došle do vašeg doma.

 

Vojvodina je poznata po biciklizmu pa vam siterka možda neće naplatiti troškove prevoza. Ali, ako im je udobnije da koriste automobil, motocikl ili nešto drugo za šta je potrebno trošenje novca, ili moraju da odvedu vašu decu u školu ili na neke vannastavne aktivnosti, trebalo bi da računate i na plaćanje putnih troškova.

 

 

9. Prekovremeni rad

Biće situacija kada budete kasnili sa povratkom kući i vaša bebisiterka će morati da ostane malo duže nego što ste dogovorili.

 

Moraćete unapred da razgovarate o tome i imate sporazum, dogovor, ako dođe do takvih situacija. Možda vam se te neprijatnosti nikada neće dogoditi, ali ipak morate da budete svesni da se neočekivane stvari, poput kolapsa saobraćaja, mogu isprečiti i poremetiti vaše planove.

 

Photo by Stas Knop from Pexels

 

Neke siterke imaju strogo pravilo da ne kasne (pravilo koje važi i za njih i za roditelje), ali većina je fleksibilna, sve dok to ne zloupotrebljavate.

 

Obično, ako kasnite, moraćete da platite malo više za taj prekovremeni rad.

 

 

Za kraj 

Mnogi detalji i faktori utiču na satnicu čuvanja dece. Što više budete razgovarali o detaljima posla, iskustvu i znanju čuvara, bolje ćete moći da odredite poštenu satnicu.

 

Dakle, naša preporuka je da budete otvoreni i transparentni, napravite listu prioriteta i napravite kompromis gde god možete kako biste pronašli najbolju bebisiterku u cenovnom rangu koji vam odgovara.