Emaila

Prosečne cene čuvanja dece u različitim državama

Određivanje cene čuvanja dece može biti naporno i veoma stresno za bebisiterke početnice, jer cena zavisi od mnogo različitih faktora. Potrebno je da pronađete cenu koja će biti atraktivna za roditelje, ali ipak ne i preniska, jer želite i treba da zaradite pristojan novac.

 

Ovaj članak vam može pomoći da odlučite koliko ćete naplaćivati svoje bebisiterske usluge, ili bar šta da uzmete u obzir prilikom određivanja vaše bebisiterske cene.

 

Photo by Lina Kivaka from Pexels

 

Prikupili smo informacije o prosečnim cenama bebisiterskih usluga na našim platformama u različitim državama širom Evrope da bismo vam pomogli da odlučite kolika bi bila vaša bebisiterska satnica.

 

 

Litvanija

 

Bebisiterke u proseku traže:

 • 4,91€ po satu
 • 34,34€ po danu
 • 582,32€ po mesecu

 

U proseku, nadoknada za čuvanje dece koju poslodvaci nude je nešto niža po satu i po danu:

 • 4.11€ po satu
 • 32,75€ po danu
 • 589,13€ po mesecu

 

 

Letonija

 

Bebisiterke u proseku traže:

 • 4.47€ po satu
 • 22.50€ po danu
 • 534,4€ po mesecu

 

U proseku, poslodavci nude sasvim drugačiju nadoknadu za bebisitere u sve tri kategorije:

 • 3,97€ po satu
 • 34,17€ po danu
 • 506,25€ po mesecu

 

 

Estonija

 

Estonija je zemlja sa nešto višim životnim standardom zbog čega bebisiterke u proseku traže:

 • 6,66€ po satu
 • 46,81€ po danu
 • 736,10€ po mesecu

 

Nadoknada čuvanja dece u proseku je nešto niža:

 • 6,07€ po satu
 • 38,88€ po danu
 • 664,87€ po mesecu

 

 

Slovenija

 

Bebisiterke u Sloveniji prosečno traže:

 • 7,67€ po satu
 • 30€ po danu
 • 387,50€ po mesecu

 

U ovoj državi, mesečne cene su mnogo niže nego u drugim državama, ali je zato satnica viša. To nam pokazuje da se bebisiterke retko angažuju na mesečnom nivou, već je to uglavnom u određenim prilikama kada roditelji odu u izlazak ili nešto tome slično.

 

Nadoknada koju poslodavci u proseku nude:

 • 6,43€ po satu
 • 17,50€ po danu
 • 428,13€ po mesecu

 

 

Hrvatska

 

Bebisiterke u proseku traže:

 • 32.54 kuna po satu (4,32€)
 • 207.50 kuna po danu (27,54€)
 • 3287.49 kuna po mesecu (436,39€)

 

Nadoknada koju nude poslodavci u proseku je:

 • 28.64 kuna po satu (3,8€)
 • 187.05 kuna po danu (24,83€)
 • 3256.45 kuna po mesecu (432,27€)

 

 

 

Dakle, šta utiče na cenu usluga čuvanja dece?

Brojne stvari će uticati na vas kada budete određivali cenu čuvanja dece, ali igraju ulogu i pregovori sa roditeljima.

 

Evo liste od 13 faktora koji mogu da utiču na vašu cenu.

 

1. Država i grad

Kao što ste mogli da vidite u prethodnom delu teksta, cene bebisiterki se razlikuju od države do države.

 

U zavisnosti od životnog standarda, razlike između prosečne zarade i potrošačke korpe, i ostalih ekonomskih pokazatelja, bebisiterke će imati veće ili niže cene po satu, nedelji ili mesecu.

 

Međutim, to je samo prosek.

 

Dakle, možete da se raspitate i pokušate da saznate koliko druge bebisiterke iz vaše okoline naplaćuju svoj rad. Na taj način možete da stvorite sebi predstavu, opšti okvir ili polaznu tačku vaše cene.

 

Cena usluga čuvanja dece može dosta da se razlikuje od bebisiterke do bebisiterke, pa biste mogli da ih pitate kako su odlučile da formiraju cenu.

 

Zatim, uzmite u obzir i druge faktore, poput vašeg iskustva, godina i broja dece koju treba da čuvate itd, kako biste odredili individualne cene za svaku porodicu koju upoznate.

 

 

2. Iskustvo

Kada imate nekoliko godina iskustva u čuvanju dece, verovatno ste se susreli sa mnogo raznih neočekivanih situacija i sada znate šta da radite ako se nešto slično ponovo desi.

 

Bebisiterke sa iskustvom znaju kako da se nose sa dečijm ponašanjem bez izazivanja napada histerije. One znaju kako da komuniciraju sa decom da bi dan ili noć protekli što je moguće mirnije.

 

Zbog toga iskustvo mnogo utiče na cenu.

To ne znači da su bebisiterke bez iskustva loše - one bi samo možda češće zvale roditelje koji pokušavaju da se opuste tokom slobodne večeri, jer bi moglo da dođe do situacije kada bebisiterke bez iskustva ne znaju šta treba da urade.

 

Takođe, i iskustvo može da bude različitog tipa. Na primer, možete da imate višegodišnje iskustvo sa novorođenčadima i mališanima, a da nikada niste čuvali predškolce i baš vas zove porodica sa predškolcima. Uzmite to u obzir, takođe.

 

Uzmite u obzir svaku godinu iskustva koju imate kako biste malo povećali svoju bebisitersku platu. Neki roditelji žele samo bebisterke sa iskustvom, da bi imali mira dok uživaju u svojim slobodnim večerima.

 

 

3. Kvalifikacije

Navedite svaki trening koji ste imali kako biste mogli da se kotirate kao što bolja bebisiterka. Roditelji bi trebalo da znaju da imate određene kvalifikacije.

 

Ako ste ikada radile u vrtiću ili ste završile neke kurseve pedagogije ili čak fakultet - vi ste visoko kvalifikovana bebisiterka koja bi trebalo da naplaćuje svoje usluge više od drugih. 

 

Takođe, kurs CPR-a (reanimacije) i sertifikati o prvoj pomoći su prilično važni za neke roditelje, pa ako ih imate, ne stidite se da ih spomenete.

 

Dok razmatrate koliko da podignete vašu cenu jer imate neke od završenih kurseva i kvalifikacija, trebalo bi da uračunate koliko ste novca potrošili da biste ih dobile i koliko ste vremena utrošile da ih steknete.

 

Ne samo da vam vaše kvalifikacije omogućavaju da povećate cenu, već će vas i one izdvojiti od mnogih drugih bebisiterki koje na papiru roditeljima deluju veoma slično.

 

Imate specijalizovane veštine i u njih ste uložili vreme. I vi i roditelji trebalo bi da cenite uloženo vreme, predanost i znanje.

 

 

4. Vaše godine

Ovaj faktor je obično povezan sa iskustvom, jer jednostavno ne možete biti premladi i imati godine iskustva.

 

Međutim, to nije uvek slučaj.

 

Neke 18-godišnje bebisiterke tek počinju, a neke 15-godišnje bebisiterke imaju mlađu braću i sestre koje godinama čuvaju.

 

Dok pregovarate sa roditeljima, možda ćete primetiti da će očekivati određenu količinu iskustva na osnovu vaših godina.

 

Pretpostaviće da bi mlađe bebisiterke trebalo da imaju niže cene.

 

To ne znači nužno da bi trebalo da smanjite cenu ako ste mlađe od svojih koleginica. To samo znači da na intervjuu morate dodatno da istaknete nivo svog iskustva i ozbiljnosti.

 

To biste mogli da učinite tako što ćete postaviti nekoliko dobro promišljenih pitanja, poneti sa sobom komplet prve pomoći, poneti sertifikate koje ste stekli tokom vremena, i tome slično.

 

 

 

5. Broj dece koju čuvate

Ako čuvate dvoje ili više dece odjednom, to ne znači da treba da udvostručite cenu.

 

Iako više dece znači više odgovornosti, više posla, više nereda za čišćenje, više aktivnosti koje treba organizovati i slično, vaš dan neće biti dvostruko ili trostruko teži.

 

U zavisnosti od starosti dece, moraćete da otkrijete ili odlučite zajedno sa roditeljima šta će biti vaše dužnosti. Na osnovu toga možete da odlučite koliko treba da naplatite.

 

Kao opšte pravilo, možete uzeti dodatnih 1 ili 2 evra na satnicu za svako dodatno dete koje ćete čuvati.

 

 

6. Starost dece

Čuvanje odojčadi, male dece, predškolaca i dece školskog uzrasta potpuno je različito i različiti uzrasti dece će zahtevati različitu količinu vaše pažnje.

 

Odojčadi i maloj deci će možda biti potrebna sveprisutna pažnja i briga, jer morate da ih nahranite i menjate pelene gotovo svakog sata, ili da pazite da se ne povrede ili ne polome nešto u kući dok uče kako da hodaju.

 

Mališani imaju tendenciju da dodiruju sve što vide i stavljaju stvari u usta, pa ćete morati pripazite na njih kako ne bi uhvatili nešto dovoljno malo da se uguše.

 

Čuvanje starije dece bi moglo da bude lakše. Oni već znaju mnogo stvari, šta je dozvoljeno i šta nije, pa ćete za njih morati da organizujete zanimljive aktivnosti i samo da ih držite na oku da ne bi upali u probleme.

 

Koju decu će vama biti lakše ili teže da čuvate zavisi od vaših preferenci i iskustva.

 

 

7. Tip dece

Neće samo starost dece uticati na vašu cenu.

 

Ako pazite na decu sa invaliditetom ili posebnim potrebama, to bi moglo da bude komplikovanije. Ne mora nužno da znači da će tako i biti, ali treba da pitate roditelje šta možete da očekujetei i šta se očekuje od vas.

 

Ako je takva situacija, pitajte roditelje šta njihova deca mogu a šta ne mogu da rade, šta je uobičajeno za njihove godine, kakve aktivnosti i hranu vole, da li treba nešto posebno da rade dok jedu, ili pred spavanje i tome slično.

 

Čak i ako čuvate decu bez posebnih potreba, neki će biti vrlo dragi, srećni, radoznali i poslušni, dok će drugi biti „noćna mora“.

 

Obe vrste ponašanja sigurno će uticati na vaše cene. Roditelji znaju da li imaju „nemoguće“ dete, pa će biti vrlo srećni da priušte bebisiterku i sa višom cenom, dok god ona uspeva da uradi dobar posao.

 

 

8. Da li vi pazite i na kućne ljubimce?

Kućni ljubimci takođe mogu da upadnu u nevolje. Dakle, ako porodica za koju čuvate decu ima kućne ljubimce, verovatno ćete morati da brinete i o njima.

 

To znači da ih vodite u šetnju, hranite ih, čistite nered koji prave i, ono najvažnije, da pazite da ne povrede decu.

 

Neki kućni ljubimci, poput kornjača, hrčaka, ptica, pa čak i mačaka, nisu zahtevni za održavanje, ali psi bi mogli da budu velika odgovornost.

 

Zapravo, sve zavisi od kućnog ljubimca i na šta je navikao. Neki psi su navikli da izlaze na svakih nekoliko sati da obave nuždu, a neki moraju da izađu samo jednom dnevno. Neke mačke će vas ogrebati ako ih ne mazite, a neke će vas ogrebati ako ih mazite.

 

 

Pitajte roditelje da li ćete brinuti o kućnim ljubimcima, koje su njihove navike i vaše odgovornosti. Na taj način možete da odlučite da li ćete nešto dodatno naplatiti ili ne.

 

Ako je kućni ljubimac vrlo zahtevan, možete da naplatite kao za dodatno dete.

 

 

9. Šta se od vas očekuje?

Dok razgovarate sa roditeljima o poslu čuvanja dece, trebalo bi da im kažete šta želite da radite dok čuvate decu - razmislite o aktivnostima primerenim dečjem uzrastu, pripremi hrane, podučavanju dece i održavanju dobre higijene, pripremanju dece za spavanje, šetnji u parku, itd.

 

Pitajte roditelje šta oni očekuju od vas. Možda imaju neku posebnu rutinu za svoje dete koju žele da ojačaju.

 

Kada znate šta roditelji očekuju od vas, odnosno koja će biti vaša zaduženja, možete lakše da formirate svoju cenu.

 

Neke bebisiterke su tu samo da bi se pobrinule da deca ne budu povređena. To može da znači da bebisiterke decu jednostavno stave ispred televizora ili tableta i puste ih da gledaju crtane filmove ceo dan.

 

Ali, ako ste pripremile neke aktivnosti prilagođene uzrastu, to bi trebalo da utiče na vašu cenu.

 

 

10. Dodatne usluge

Još jedan skup aktivnosti koji se obično ne očekuje od bebisiterki jeste obavljanje domaćih zadataka sa decom, podučavanje, čišćenje kuće, spremanje večere, šetanje kućnih ljubimaca itd.

 

Neke porodice će tražiti od vas da radite takve aktivnosti i ako smatrate da to možete i želite, slobodno naplatite dodatni iznos.

 

U osnovi, za bilo koju aktivnost koja se zahteva od vas a postoje ljudi koji rade isključivo to (poput šetanja pasa ili čišćenja), trebalo bi da naplatite malo više.

 

Dajući sve od sebe u jednoj porodici, moglo bi otvoriti vrata drugim porodicama i kućama, jer vrlo zadovoljni roditelji sigurno će pričati o vama svojim prijateljima koji imaju decu. U tom smislu, ako uradite nešto dodatno što roditelji nisu očekivali, oni će sigurno biti zadivljeni vašom pažnjom. Ipak, ne treba da preterujete.

 

Zato je važno da dok pregovarate sa roditeljima, obavezno utvrdite koje će sve usluge uključivati vaš posao čuvanja dece, i s druge strane, koje aktivnosti nisu obuhvaćene.

 

Možete čak da napravite nekoliko paketa cena, koji uključuju različite vrste aktivnosti.

 

 

11. Putni troškovi

Kada odete na intervju sa porodicom, saznaćete gde žive.

 

Dakle, shvatićete i kakav prevoz će vam trebati da biste došle do kuće i koliko vremena ćete putovati da biste stigle tamo.

 

Ako čuvate decu za porodicu u blizini, nećete provesti puno vremena putujući, a možda čak nećete morati da plaćate gradski prevoz.

 

Ali, ako živite u velikom gradu, to znači da ćete verovatno morati da promenite nekoliko prevoza da biste stigle do kuće u kojoj treba da čuvate decu.

 

Uzmite u obzir putne troškove i vreme provedeno u putu prilikom odlučivanja o ceni. Neki roditelji se mogu ponuditi da vas odvezu kući nakon posla, pa bi putni troškovi mogli biti niži.

 

U svakom slučaju, svaki sat koji provedete pripremajući se za posao, putujući do radnog mesta i radeći posao treba da uračunate u cenu.

 

 

12. Aranžmani sa porodicom

Čitali ste o svim dodatnim poslovima koje bi porodica mogla da traži od vas, ali čuvanje dece može doći i sa dodatnim pogodnostima.

 

Neke porodice, kako je već napomenuto, ponudiće vam da vas pokupe i odvezu kući kada završite sa poslom.

 

Mogli bi da vam obezbede i hranu. To je obično slučaj ako boravite sa decom za vreme ručka ili večere.

 

Ponekad porodice skuvaju ručak unapred, tako da to nećete morati da radite, a ponekad će obezbediti i kakve tačno aktivnosti treba da radite sa decom, uz sav potreban pribor i alat za te aktivnosti.

 

Ako ostanete dovoljno dugo sa porodicom, možda će vam dati svoju platnu karticu da naručujete hranu.

 

Dakle, mogli biste da dobijete mnoge pogodnosti dok čuvate decu, što treba uzeti u obzir kada predlažete vašu cenu za usluge čuvanja dece.

 

 

13. Koliko dugo ćete čuvati decu

Što duže čuvate decu, satnica će biti niža.

 

Isto je kao kada idete u kupovinu namirnica i kupujete stvari koje su vam potrebne na veliko - jeftinije su nego kupovina namirnica u manjim pakovanjima.

 

Zbog toga, trebalo bi da pokušate da izračunate, pored satnice, kolika bi bila vaša dnevna, nedeljna i mesečna cena za usluge čuvanja dece.

 

Nekim porodicama ćete biti potrebni samo radnim danima, nekima samo tokom vikenda, a nekima i jedno i drugo.

 

Photo by Black ice from Pexels

 

Možete da imate različite stope naplaćivanja za različite dane ili za praznike.

 

Takođe, neki roditelji će tražiti da ostanete preko noći. Kad deca legnu u krevet, to ne znači da je vaš posao čuvanja dece gotov - možda će imati noćne more, upiškiti se u krevet, ili ustati gladni itd.

 

Generalno, imaćete manje posla nakon što deca legnu da spavaju. Tada ćete morati da proveravate kako su deca, ali samo s vremena na vreme. Neki roditelji bi mogli da očekuju da, kada deca odu u krevet, vi očistite kuhinju, operete veš itd.

 

Međutim, vaša satnica ne bi trebalo da se menja tokom noći bez obzira što je taj deo posla lakši, jer ste tada možda umorni i veoma pospani.

 

U intervjuu sa roditeljima, pokušajte da saznate koliko često će im trebati vaše usluge, u slučaju da im se sviđate, a zatim pokušajte da izračunate cenu.

 

 

Kako sami da odredite cenu čuvanja dece?

Sada znate šta sve može da utiče na vašu cenu bebisiting usluga.

 

Najbolji način da odredite cenu koja će biti poštena, u skladu sa poslom koji treba da obavite i vremenom koje ulažete u taj posao, jeste da imate pronicljiv intervju sa roditeljima.

 

Ipak, stvari se vremenom mogu promeniti, kada postanete iskusniji, upoznate porodicu bolje i potpuno razumete svoje zadatke. I to je u redu - baš kao što ljudi dobijaju povišice, možete i vi da zatražite porast cene čuvanja dece.

 

Budući da cena čuvanja deteta može da zavisi od mnogo stvari, trebalo bi da uzmete u obzir, prilikom odluke, i minimalne zarade u vašem gradu kako biste imali bolju svest o osnovnoj ceni koju treba da postavite.

 

A onda, nakon razgovora sa porodicom, možete da ubacite dodatke - putne troškove, dodatke za drugo dete, dodaci za čišćenje i spremanje itd.

 

Zapamtite, neke porodice bi mogle da prošire dobru reč o vašim uslugama čuvanja dece i vašim veštinama, tako da ćete imati besplatan marketing. To je obično slučaj kada započnete sa čuvanjem dece u novom komšiluku. Tako da biste mogli da ponudite malo nižu cenu za porodicu koja bi vam mogla pomoći da dobijete nove klijente.

 

Odlično polazište je postavljanje osnovne cene prema minimalnoj zaradi i prema zaradi bebisiterki s kojima delite isti ili sličan nivo iskustva.

 

A onda, kako vaše iskustvo raste, možete povećavati osnovnu stopu.

 

Čitajte dalje: „Kako napisati odličnu biografiju za čuvanje dece"

 

 

Još nekoliko misli

Određivanje poštene cene usluga čuvanja dece moglo bi da bude nezgodno, ali čim počnete da radite sa više porodica i različitom decom, steći ćete sveobuhvatan uvid u ono što se od vas očekuje i imaćete predstavu koliko bi trebalo da naplaćujete vaše usluge.

 

Svaka porodica je drugačija, pa biste mogli da imate jedinstvenu cenu čuvanja dece za svaku od njih.

 

Ali, ako mislite da je to previše komplikovano, i to je ok. Možete ponuditi svima iste cene, na osnovu onog kako se osećate.