Emaila

Kako da se pripremite za prvu ili novu bebisiterku

Ako imate iskustva sa bebisiterkama, verovatno možete da se setitie svih sitnica koje treba da razradite pre nego što bebisiterka uđe u vaš dom, a kojih niste bili svesni kada ste prvi put zaposlili bebisiterku.

 

Pa ipak, iako imate određeno iskustvo, s vremena na vreme može vam se desiti da zaboravite na neke stvari.

 

Photo by Kelly Lacy from Pexels

 

Za one koji su tek postali roditelji i žele prvi put da zaposle bebisiterku - ne brinite, zapošljavanje i priprema za bebisiterku nije toliko komplikovano. Sve što treba da imate je lista sa svim stavkama.

 

I evo je!

 

 

1. Pronađite siterku koja odgovara vama i vašoj porodici

Prvo, treba da pronađete bebisiterku sa kojom će se vaša deca slagati, koju smatrate pouzdanom, verodostojnom i da imate poverenja u njihovo iskustvo.

 

Možete da pitate druge roditelje za preporuke, pogledate lokalne oglase, pregledate profile za čuvanje dece na platformama ili internetu itd. Pošto je većina stvari danas digitalizovana i onlajn, verujemo da je najveća ponuda na internetu.

 

Proces zapošljavanja bi trebalo da izgleda ovako:

  • Prikupljanje kontakata bebisiterki koje vam se dopadaju
  • Organizovanje intervjua
  • Dodatni korak (nije neophodan): organizovanje probnog sata
  • Biranje bebisiterke koja vam se najviše sviđa

 

Čitajte dalje: „Proces angažovanja bebisiterke

 

Dok proveravate profile bebisiterki, naučićete šta one obično pišu kada se predstavljaju, pa ćete uskoro da primetite na šta treba da obratite pažnju, a samim tim i šta ćete da cenite.

 

Za početak, verovatno ćete želeti da proverite njihovo:

  • Iskustvo
  • Obrazovanje i kvalifikacije
  • Veštine i interesovanja

 

Kada odaberete nekoliko siterki za koje verujete da će vam odlično odgovarati, pozovite ih kako biste zakazali intervjue. Tokom telefonskog poziva obavestite ih kada će vam zatrebati da proverite da li su tada dostupne.

 

Kada zakažete sastanke, vreme je da se pripremite za intervjue! O tome smo govorili u drugom članku, pa čitajte dalje: „Kako se pripremiti za razgovor sa bebisiterkom da pronađete onu koja vam najviše odgovara“ i „29 pitanja koja treba da postavite bebisiterki tokom intervjua“.

 

Dok vodite intervjue, moraćete da razgovarate o satnici koju ćete postaviti. Naknada po satu može da zavisi od mnogo, mnogo stvari, poput mesta gde živite, koliko je bebisiterka iskusna, kakve kvalifikacije ima, koliko dece će da čuva...

 

Čitajte dalje: „Prosečne cene čuvanja dece u različitim zemljama

 

Tokom perioda zapošljavanja možete čak organizovati i plaćeni „probni period“ - dogovorite sa bebisiterkom da čuva decu dok ste kod kuće, da vidite kako se slažu ona i vaša deca, kao i da vidite kakvim se metodama i tehnikama siterke služe.

 

Dobro je unajmiti dve bebisiterke, pa ako je jedna zauzeta, imate spremnu rezervnu.

 

 

2. Počnite polako

Baš kao što možete da organizujete „probne periode“, možete, čak bi i trebalo, da počnete polako sa predstavljanjem nove osobe svojoj deci.

 

Dobar savet je da pozovete bebisiterku jedan ili dva sata pre nego što izađete iz kuće kako bi je deca mogla upoznati u sigurnom okruženju dok ste još tu.

 

Drugo, kada decu ostavljate sa bebisiterkom po prvi put, trebalo bi da planirate da to vreme bude na samo nekoliko sati, a ne celodnevna smena. Takođe, pokušajte da budete negde u blizini svoje kuće, izađite na šolju kafe ili ručak u svom komšiluku kako biste mogli brzo da dođete kući ako zatreba.

 

Photo by Julia M Cameron from Pexels

 

Uz to, verovatno ćete prvih nekoliko puta biti zabrinuti kada ostavljate svoju decu sa strancem, ali znajte da je to normalno i u redu je. Kada počnete da gradite poverenje sa svojom bebisiterkom, osećaj zabrinutosti će se smanjiti i uskoro ćete se osećati sigurno.

 

Takođe, osećaj krivice što ste ostavili svoju decu sa nekim drugim je sasvim normalan osećaj. Ali zapamtite - vaša deca moraju u nekom trenutku da upoznaju nove ljude i postanu nezavisniji (na primer, kada idu u vrtić, zabavište...), pa je početak sa bebisiterkom lep način da pripremite i sebe i njih za te dane.

 

 

3. Ostavite listu kontakata za hitne slučajeve za siterku

Razgovarajte sa svojom bebisiterkom o tome kakvi su im kontakti potrebni unapred i gde da ostavite spisak. To mesto (kuhinjski pult, frižider...) možete da koristite za ostavljanje svih vrsta informacija.

 

Uobičajena lista kontakata za hitne slučajeve uključuje:

  • Vaš kontakt
  • Kontakt mesta na koje idete
  • Kontakt člana porodice ili komšije koji može brzo da dođe do vašeg doma
  • Kontakt vašeg pedijatra
  • Kontakt vašeg veterinara (ako imate kućne ljubimce)
  • Policija, vatrogasci, lokalna bolnica, kontakti apoteka

 

Morate razgovarati sa siterkom o tome kako ćete komunicirati i u kojim situacijama. Možete tražiti kratak izveštaj svakog sata ili tražiti da vas ne uznemiravaju osim ako nije u pitanju hitni slučaj.

 

 

4. Pojasnite kućna pravila

Svaka porodica ima svoj skup kućnih pravila - bebisiterka će želeti da ih zna, a vi ćete želeti da ona budu sprovedena.

 

Dakle, objasnite kućni red, na primer koliko vremena deca mogu da provedu pred ekranom, ako postoje zabranjene aktivnosti, da li su dozvoljeni slatkiši, koja hrana je dozvoljena, a koja nije itd.

 

Možete zamoliti bebisiterku da dođe u vašu kuću 15 minuta ranije kako biste ih sproveli kroz kuću i reći im ako je nešto zabranjeno. Važno je da organizujete obilazak kuće, tako da se bebisiterka može kretati po prostoru a da se ne izgubi ili zbuni.

 

Takođe možete uključiti neka pravila, poput:

  • Zabranjeno pušenje u kući (ako prave pauze za pušenje, razgovarajte o tome šta se tada dešava sa decom)
  • Kako se brinuti o kućnim ljubimcima i da li smeju da se penju na nameštaj
  • Bez poseta prijatelja
  • Zabranjeno korišćenje računara

 

 

5. Razmislite o svim informacijama koje su potrebne bebisiterki i napravite detaljan spisak

Prepuštanje novoj osobi da bude zadužena za sve u vašoj kući može da bude zastrašujuće i za vas i za bebisiterku. Zato je važno da ostavite sve potrebne informacije na jednom mestu.

 

Lista detaljnih informacija može uključivati:

  • Kućna pravila
  • Vaše ime, adresa, možda mapa vašeg kvarta sa naznačenim glavnim ulicama
  • Ako vaše dete ima alergije ili neka specifična zdravstvena stanja, gde se nalazi medicinski pribor i kako ga koristiti
  • Lozinka za WiFi
  • Koja hrana je dozvoljena, a koja zabranjena
  • Kako koristiti neke kuhinjske aparate i mašinu za pranje veša
  • Gde pronaći jastuke, ćebad i druge potrepštine
  • Ako postoje neki obroci pripremljeni za bebe i gde se nalaze
  • Sve što je specifično za vaš dom (kako podesiti temperaturu itd.)

 

Photo by Helena Lopes from Pexels

 

Takođe, možete da napravite rezervni set kućnih ključeva za svoju bebisiterku, u slučaju da idu u park ili ako postoji hitna situacija i moraju da napuste kuću. Ako vam nije ugodno da ostavite ključeve kod bebisiterke, možete ih ostaviti kod komšije ili člana bliske porodice.

 

 

6. Isplanirajte obroke za dete i bebisiterku

Ako imate malo dete koje nije upoznato sa svim vrstama hrane, obavestite bebisiterku šta je već poznato, a šta je još uvek zabranjeno.

 

Ako još dojite, morate se uveriti da u frižideru ima dovoljno majčinog mleka. Ali, ako vaše dete nije naviklo na bočicu, nekoliko nedelja pre prvog susreta sa bebisiterkom, pokušajte da naučite dete da jede iz flašice. Ne želite da vršite dodatni pritisak na bebisiterku time što će ona možda morati da se bori da bi nahranila bebu.

 

Ako koristite formulu ili neku dohranu, objasnite bebisiterki kako je pripremate i obavezno unapred nabavite dovoljno formule/dohrane.

 

U zavisnosti od toga koliko će bebisiterka ostati u vašem domu, i za njih možete da isplanirate obrok. Možete im ostaviti deo ručka, pripremiti nešto posebno za njih ili im čak dati kontakt nekog restorana koji radi dostavi i koji možete da priuštite.

 

Takođe, obavestite svoju bebisiterku da li može da koristi frižider i ako sme, šta je dozvoljeno da jede, a šta nije.

 

Uvek je lepo ostaviti neko voće i grickalice za vašu bebisiterku!

 

 

7. Odnesite sve svoje privatne stvari na sigurno, zaključano mesto

Ako ne želite da brinete o svojim ličnim stvarima i onom što smatrate privatnim, odnesite sve te stvari negde gde bebisiterka nema pristup.

 

To može uključivati vaše račune, poštu, medicinske podatke i lekove, nakit, nešto što ima sentimentalnu vrednost itd.

 

Bebisiterke obično ne njuškaju po kući jer žele da izgrade odnos od poverenja i nemaju vremena za to, ali ipak - ako će vam zaključavanjem svojih privatnih stvari biti prijatnije da dopustite strancu da ostane u vašem domu, onda to učinite.

 

 

8. Napravite raspored za bebisiterku

Ako vaše dete ima bilo kakav raspored ili uobičajeno doba dana kada nešto radi, obavestite bebisiterku o tome. Deca su sjajna kada imaju neki okvir u kojem funkcionišu.

 

Ovaj raspored obično uključuje:

  • Vreme za spavanje
  • Vreme hranjenja
  • Promene pelena
  • Izlaske
  • Druženje sa vršnjacima
  • Vreme za gledanje crtaća i TV emisija
  • Vreme za učenje

 

Dakle, zapišite ova vremena ili čak napravite raspored kako bi i bebisiterka i dete lakše prošli prvo iskustvo čuvanja dece. Ako vaše dete može da zaspi samo sa svojom omiljenom igračkom pored sebe, ili ako postoje neke druge neobične stvari koje vaše dete radi, zapišite i to.

 

 

Za kraj

Baš kao što ste mogli da zaključite, ključ uspeha prvog iskustva u čuvanju dece je komunikacija. Zadaci treba da budu jasni, a sve ostalo, poput hrane, procedura, kontakata, rasporeda... treba detaljno saopštiti.

 

Na taj način će bebisiterka znati šta se od nje očekuje. Dan će proći glatko, biće lakše i bez mnogo zabune i nesporazuma.