Emaila

29 pitanja koje treba da postavite bebisiterki tokom intervjua

Najbolji način da saznate da li je osoba kojoj ćete dozvoliti da vodi brigu o vašoj deci i vašem domu iskusna, poštena, sposobna i sjajna sa decom, jeste da postavite prava pitanja tokom intervjua.

 

Pokušajte da ne postavljate pitanja na koja može jednostavno da se odgovori sa da ili ne, već umesto toga izazovite duže i opisne odgovore postavljajući pitanja koja počinju sa šta, kada, gde… Na taj način ćete dobiti potrebne odgovore i saznaćete više o osobi sa kojom razgovarate.

 

Photo by SHVETS production from Pexels

 

Ova lista pitanja će vam pomoći da saznate da li će vam bebisiterka koja sedi preko stola učiniti život lakšim ili će vas dodatno zabrinuti.

 

Kada se pripremate za razgovor o čuvanju dece, moraćete da razmislite o nekoliko tema:

  • Spremanje intervjua
  • Šta poneti sa sobom
  • Kako predstaviti svoju porodicu i u kojim prilikama će vam trebati bebisiterka
  • Koja su vaša očekivanja
  • Kakve ćete odgovore ceniti
  • Znakovi upozorenja na koje treba obratiti pažnju

 

Čitajte dalje: „Kako se pripremiti za razgovor sa bebisiterkom da biste pronašli onu koja vam najviše odgovara

Pitanja o iskustvu

1. Koliko dugo čuvate decu? Kojih su godina bila deca koju ste čuvali? Koliko dugo ste ih čuvali?

Ova pitanja su uvod u sva druga. Ovo je samo početak saznanja kakvo iskustvo ima bebisiterka. Ono što želite da saznate jeste da li se bebisiterka brinula o deci istih godina kao što su i vaša deca ili nešto starija i koliko ima iskustva sa njima.

 

2. Imate li iskustva u čuvanju braće i sestara? Koliko su imali godina?

Ovo pitanje je veoma važno ako vam je potrebna siterka za više od jednog deteta ili ako želite da organizujete druženja za svoju i, recimo, komšijsku decu. Odgovor i izraz lica pokazaće vam koliko se bebisiterka teško ili lako snašla u tim situacijama.

 

3. Šta vam je bilo lakše, a šta više izazovno kada ste brinuli o braći i sestrama?

Naravno, kao i svako drugo dete, i braća i sestre su takođe različiti. Neki uživaju u zajedničkoj igri i zadovoljstvo ih je čuvati, ali zapravo se većina braće i sestara često svađaju oko igračaka, hrane, vremena za spavanje, koji crtani film da pogledaju itd.

 

Siterka koja zna kako da se nosi sa braćom i sestrama verovatno je odlična u komunikaciji, timskom radu i posredovanju u sukobima. Dakle, čak i ako vam je potrebna bebisiterka za jedno dete, ovo je dobro pitanje da saznate koje vrline i veštine ta osoba ima.

 

Obratite pažnju na način na koji osoba govori - ako mnogo uzdiše i vidite neku vrstu mrštenja, to znači da im je dvoje ili više dece previše, ili su morali da brinu o prilično nestašnoj deci. Ali, ako o teškim situacijama govore sa osmehom, to znači da su verovatno uspeli da se nose sa dvoje ili više dece odjednom.

 

4. Koje aktivnosti biste preporučili deci uzrasta X?

Odlična bebisiterka može da smisli mnogo različitih zabavnih i obrazovnih aktivnosti za decu različitog uzrasta. To često uključuje igre, učenje zanata, zajedničko kuvanje, čitanje, učenje nečeg novog… 

 

Ako osoba koju intervjuišete ima problema sa smišljanjem nekih aktivnosti, to znači da ili nema dovoljno iskustva, te da nema vaspitačke kvalitete, ili da planira da gleda crtane filmove dok god treba da čuva decu.

 

Čitajte dalje: „Osobine koje čine sjajnu bebisiterku

 

5. Šta smatrate najvećim izazovom tokom čuvanja dece i šta vam dolazi prirodno?

Kakav god odgovor da dobijete u vezi sa onim što je izazovno, u redu je, sve dok nije - „deca“. Moraćete da cenite iskren odgovor - neki ljudi ne vole pripremu hrane, neki mrze menjanje pelena, neki imaju problema sa čišćenjem, ali svi to rade jer je to deo posla.

 

Photo by cottonbro from Pexels

 

6. Koja je bila najopasnija situacija u kojoj ste bili dok ste čuvali decu i kako ste na to reagovali?

Ovde ćete saznati kako bebisiterka reaguje pod pritiskom. Takođe ćete dobiti osećaj o njihovom iskustvu. Ako spomene neku - recimo - uobičajenu situaciju poput male posekotine, znaćete da bebisiterka nema mnogo iskustva.

 

7. Kako se nosite sa "lošim" ponašanjem? / Kako se nosite sa disciplinom?

Verovatno ste primetili da je vaš pristup disciplinovanju drugačiji od pristupa vaših roditelja i drugih prijatelja sa decom. Postoji mnogo različitih pristupa, ali po ovom pitanju biste morali da se razumete sa svojom bebisiterkom.

 

To ne znači da, ako bebisiterka ima drugačiji način da radi stvari, trebalo bi da ih automatski otpišete. Umesto toga, trebalo bi detaljno razgovarati o tome i videti da li možete da posticgnete dogovor.

 

Ponekad ćete čak od bebisiterke dobiti neke savete i trikove koji vam nisu padali na pamet!

 

8. Kako izgleda vaš tipičan dan čuvanja dece?

Ovim odgovorom ćete saznati koliko je bebisiterka kreativna i organizovana. Siterke sa velikim iskustvom imaju raspored za ceo dan čuvanja dece, 3-časovne smene, noćne smene itd.

 

9. Koje vrste prve pomoći poznajete (trening reanimacije (CPR), kurs prve pomoći, kurs lečenje anafilakse...)?

Ovo je jednostavno i direktno pitanje. Možete zamoliti osobu da vam pokaže sertifikate i da vam kaže šta je naučila na svakom kursu ili obuci.

 

10. Imate li listu referenci?

Ova lista će vam dati kontakte prethodnih poslodavaca, pa obavezno proverite sa njima da li je bebisiterka iskrena, sjajna sa decom, da li se pojavljuje na vreme, da li je odgovorna itd. Jedno od bitnih pitanja koje možete da postavite nekoj referenci je “Zašto više ne radite zajedno?”.

 

 

Ako imate bebu, evo nekoliko dodatnih pitanja:

 

11. Da li ste išli na časove nege beba, odnosno odojčadi?

Ako je bebisiterka pohađala kurs, saznajte šta su tamo naučili i ima li propusta u njihovom znanju. Ko zna, možda ćete i saznati nešto novo dok ih slušate!

 

12. Da li vam odgovara menjanje pelena?

Da se ​​razumemo - menjanje pelena je ružniji deo posla. Neke bebisiterke to rade, dok s druge strane, neke isključivo žele da čuvaju stariju decu, i to je u redu. Morate da saznate da li je bebisiterka voljna da menja pelene i da li zna kako se to radi. Ako ne ume, ali želi da uči, to je sjajno!

 

Photo by Karolina Grabowska from Pexels

 

13. Imate li neke metode za uspavljivanje bebe? Koje?

Iskusne bebisiterke imaju nekoliko tehnika za uspavljivanje bebe. Ako nemaju konkretan odgovor, to znači da nemaju dovoljno iskustva sa odojčadi.

 

14. Kako biste reagovali da vidite da se beba guši?

Želećete siterku koja poznaje proceduru u opasnim situacijama i koja može da ostane pribrana ako se nešto slično tome dogodi.

 

Takođe, ako vaše dete ima posebne potrebe ili zdravstvena stanja, pitajte da li i bebisiterka ima iskustva sa tim.

 

 

Pitanja za upoznavanje

15. Učite li nešto? 16. Imate li hobije i interesovanja? 17. Šta još voliš da radiš u slobodno vreme?

Ova pitanja nisu zaista važna za posao čuvanja dece, ali bi trebalo da rasterete razgovor i opuste bebisiterku da bude slobodnija i oseća se prijatnije. Na taj način ćete upoznati kakvu osobu planirate da zaposlite. Takođe, ako studira nešto iz oblasti medicine, obrazovanja, brige o deci, to je plus.

 

Osim toga, ako osoba ima neka specifična interesovanja i hobije, može ih uključiti u svoju rutinu čuvanja dece, poput učenja dece da sviraju gitaru ili nešto slično.

 

18. Sa kakvim porodicama priželjkujete da radite?

Ovaj odgovor će vam pokazati šta se od vas očekuje, kako da se ponašate, kako da komunicirate, kakve zadatke možete da očekujete da će siterka da radi i šta bebisiterka generalno voli i ne voli u svom poslu.

 

19. Koja je vaša omiljena stvar kod čuvanja dece? 20. Šta vas čini ponosnom na vašem poslu?

Svaki odgovor je u redu, osim ako nije samo „novac“ - naravno, neko se može našaliti na tu temu, jer bi bebisiterke trebalo da budu zabavne.

 

Dobijanje ovih odgovora pokazaće vam zašto je neko izabrao da bude bebisiterka i ako vidite sjaj u njihovim očima, naišli ste na nekoga ko zaista uživa u radu sa decom.

 

21. Da li pušite?

Saznajte da li osoba planira da puši dok radi. Ako ne, to bi trebalo da je u redu, ali ako je osoba pušač, onda treba razgovarati o raznim pitanjima - šta se dešava sa decom za vreme puš pauze? Hoće li pušiti u vašem domu ili napolju? Hoće li decu izvesti sa sobom napolje?

 

22. Da li imate vozačku dozvolu i da li se osećate prijatno da vozite decu u svom automobilu?

Sa ovim odgovorom možete saznati može li bebisiterka da planira neke vanjske aktivnosti. Naravno, u nekim situacijama nije vam potreban automobil da biste uživali u lokalnom parku, muzejima, igralištima ili drugom sadržaju za decu, u zavisnosti od toga gde se nalazite. Ali, sigurno možete da pitate da li osoba zna kako se rukuje sa dečijim sedištima i koliko godina vozi.

 

Photo by Ketut Subiyanto from Pexels

 

23. Kolika je vaša satnica?

Sada kada oboje znate kakav posao možete da očekujete i koje kvalifikacije i iskustvo siterka ima, vreme je da razgovarate o novcu. Prvo zatražite satnicu - možda biste bili spremni da platite 5 evra po satu, a bebisiterka će vam reći da je njihova satnica 4,5 evra.

 

Uzmite u obzir iskustvo, kvalifikacije i ličnost bebisiterke.

 

Čitajte dalje: „Prosečne cene čuvanja dece u različitim zemljama"

 

24. Kada ste slobodni?

O ovom pitanju treba razgovarati tokom telefonskog poziva kada prvi put dogovarate intervju. Zatim, tokom intervjua, možete detaljno govoriti o dostupnosti.

 

25. Ako se dogodi nešto neočekivano i dođemo kući kasnije nego što smo rekli, da li vam to predstavlja problem?

Neke bebisiterke moraju da stignu kući do određenog doba, ali pokušajte da pronađete nekoga ko je bar malo fleksibilan jer se mogu dogoditi neočekivane stvari. S tim u vezi, i vi ćete morati da budete fleksibilni jer bebisiterka može u nekom trenutku doći na posao nešto kasnije zbog lokalnog prevoza koji kasni i slično.

 

26. Imate li automobil ili neki drugi pouzdan prevoz?

Morate biti sigurni da bebisiterka može da dođe do vas kada vam zatreba. U zavisnosti od toga gde živite, može da ide biciklom, peške, električnim skuterom što, na primer, može biti pouzdanije od putovanja automobilom.

 

27. (Ako imate kućnog ljubimca) Da li ste alergični na kućne ljubimce?

Naravno, ne želite da iznenadite bebisiterku tako što ćete imati psa u kući, a oni su alergični na pseću dlaku. Takođe, ako imate kućnog ljubimca, morate da objasnite koje su dužnosti bebisiterke u vezi sa kućnim ljubimcem, tako da one mogu da uračunaju te zadatke i dužnosti u svoj raspored.

 

28. Tražite li dugoročno zaposlenje?

Ako tražite bebisiterku na duže staze, prvo objasnite šta mislite pod dugoročnim (mogu vam biti potrebne svakog petka uveče, svaki dan, nekoliko dana u nedelji, jednom mesečno…). Ako niste sigurni kada će vam tačno trebati bebisiterka, najbolje je da imate i rezervnu bebisiterku u slučaju da vaš prvi izbor ne može da dođe tada kada vam je potrebna.

 

29. Postoji li doba godine (ili dan u nedelji) kada niste dostupni?

Ako osoba studira, verovatno će biti zauzeta tokom ispitnog roka. Važno je da znate njihov dugoročni raspored, da možete da planirate i svoj.

 

 

Za kraj

Ova lista pitanja je suštinski osnovna.

 

Naravno, moraćete da prilagodite pitanja svojoj situaciji. Verovatno ćete želeti da dodate i izbrišete neka pitanja sa liste, i to je sasvim u redu.