Emaila

Kako se pripremiti za razgovor sa bebisiterkom da biste pronašli onu koja vam najviše odgovara

Znamo da je teško pronaći siterku koja odgovara potrebama vaše porodice - ponekad su odlične sa malom decom, ali ne i sa starijom decom, možda ne delite iste vrednosti, dešava se da se presele na neko drugo mesto ili nađu stalan posao, ili jednostavno bebisiterka koja vam se sviđa nije dostupna kada vam zatreba.

 

Dakle, sada ste na početku procesa zapošljavanja, pretražili ste mnoge profile za čuvanje dece i pronašli ste nekoliko koji vam se sviđaju.

 

To znači da je vreme za intervjue!

 

Photo by Anna Shvets from Pexels

 

Ali, kako treba da vodite taj razgovor da biste pronašli onu bebisiterku koja će odgovarati vašim potrebama i koju će vaše dete voleti?

 

Čitajte dalje da biste saznali kako voditi proces intervjuisanja, koja pitanja treba postaviti i koje teme da pokrenete, tako da možete da pronađete bebisiterku koja vam savršeno odgovara.

 

 

Pre intervjua

Moraćete da pozovete siterke da biste dogovorili intervjue. Obratite pažnju na to kako odgovaraju na telefon ili mejl, tako ćete steći opšti osećaj da li su profesionalci ili ne.

 

Naravno, svi možemo biti iznenađeni telefonskim pozivom u nezgodno vreme, twko da nemojte otpisivati bebisiterku samo na osnovu telefonskog poziva.

 

Kada zovete (ili šaljete e-poštu), obavezno navedite kada će vam bebisiterka biti potrebna, jer neke možda već imaju prebukiran raspored. Na taj način ćete uštedeti mnogo vremena, kako za sebe tako i za osobu koju planirate da zaposlite, jer nećete morati da prolazite kroz iscrpan proces intervjua samo da biste na kraju saznali da nisu dostupne.

 

Takođe, ako želite da bebisiterka donese nešto sa sobom, poput vozačke dozvole, biografije, spiska referenci, sertifikata o kvalifikacijama, obavestite ih unapred. Trebalo bi da ponesete olovku i notes sa sobom, kako biste mogli da zapišete detalje dok bebisiterka odgovara na vaša pitanja.

 

Intervju možete dogovoriti putem videa, telefona ili licem u lice. Preporučujemo razgovor licem u lice jer tako najlakše možete da osetite da li bebisiterka deli vaša gledišta.

 

Ipak, i telefonski ili video intervjui su takođe odličan način da upoznate bebisiterku, posebno ako ste u žurbi ili ste previše zauzeti da biste se sastali sa svima koje želite da intervjuišete.

 

 

Teme koje treba obraditi tokom intervjua

Došao je dan intervjua! Spremni ste, već čekate prvog kandidata. Lepo ste napravili svoj raspored, sa dovoljno vremena između svakog intervjua (15 minuta, pola sata), u slučaju da se dogodi nešto neočekivano (neko zakasni, ima mnogo pitanja ili nešto slično).

 

Kako bi trebalo da teče intervju?

 

Evo nekoliko tema sa važnim pitanjima koja morate postaviti bebisiterki.

 

         Predstavite svoju porodicu

Pre svega, želite da ovaj proces više liči na razgovor nego na jednostavno postavljanje pitanja i dobijanja odgovora bebisterke. Razgovor je mnogo bolji jer možete bolje da upoznate osobu koja bi trebalo da se brine o vašoj deci.

 

Da bi se to dogodilo, moraćete da pojasnite kako vaša porodica izgleda i kako uopšte funkcionišete.

 

Recite bebisiterki koliko dece imate, koje su godište, šta vole a šta ne, ako postoje medicinska stanja kojih bebisiterka mora da bude svesna, koja su vaša kućna pravila i zašto vam je potrebna siterka (vaše radno vreme ili neke posebne okolnosti).

 

Photo by Emma Bauso from Pexels

 

         Pitanja o iskustvu

Najvažniji deo intervjua je da saznate kakvo iskustvo ima siterka. Naravno, pročitali ste njenu biografiju ili njen onlajn profil, ali to vam neće pokazati šta je bebisiterka zapravo naučila za vreme dok je radila svoj posao.

 

Ono što treba da uradite jeste da pređete preko svih važnih tačaka u biografiji osobe i saznate da li se iskustvo stečeno na tim pozicijama može primeniti na vašu porodicu.

 

Na primer, trebalo bi da se raspitate o uzrastu dece o kojoj je bebisiterka brinula, ako imaju iskustva sa čuvanjem braće i sestara, kakvu vrstu aktivnosti više vole da rade sa decom određenog uzrasta, kako se nose sa disciplinom itd.

 

Naravno, vaša pitanja treba prilagoditi uzrastu vašeg deteta. Ako imate odojče, trebalo bi da se raspitate o nezi specifičnoj za odojče - promenu pelena, pravljenje adaptiranog mleka, uspavljivanje bebe itd. Ako imate dete koje ide u školu i treba mu neko da mu pomogne oko domaćih zadataka, pitajte da li bebisiterka je podobna za to. Takođe, ako vaše dete ima neke posebne potrebe ili zdravstvena stanja, pitajte da li ima iskustva sa tim.

 

 

          Pitanja zbog kojih ćete se bolje upoznati

Drugi važan deo intervjua je da se upoznate i saznate da li delite iste ili slične vrednosti kada je u pitanju odnos i komunikacija sa decom.

 

U ovom delu intervjua želite da saznate ko je ta osoba koja sedi naspram vas, koja su njena interesovanja, aspiracije, hobiji i zašto voli da provodi vreme sa decom.

 

Osim toga, saznajte detalje kao što su: da li je pušač, da li ima vozačku dozvolu i da li je voljna da odvede vašu decu u park ili bilo gde drugde, kada je na raspolaganju za početak rada, traži li dugoročno zaposlenje, da li je alergična na kućne ljubimcime itd.

 

Ovo je trenutak da se raspitate o satnici.

 

Čitajte dalje: „Prosečne cene čuvanja dece u različitim zemljama

 

          Razgovor o očekivanjima i dužnostima

Pitajte bebisiterku da li ima neka očekivanja od vas i objasnite vaša očekivanja. Na primer, raspitajte se koliko unapred treba da pitate da li je dostupna, razgovarajte o tome kako bi komunikacija trebalo da funkcioniše, treba li bebisiterka da priprema užine ili obroke, koji je vaš odnos prema korišćenju tehnologije (TV, kompjuter, tablet, telefon…), koliko često deca treba da idu u park itd.

 

Razgovarajte o svojim kućnim pravilima i pitajte da li je bebisiterka spremna da održi ta pravila. Pitajte je šta misli o pravilima i postoji li način da ih poboljšate.

 

Nekim bebisiterkama neće biti prijatno da rade sve što od njih očekujete i to je u redu. Važno je da tokom intervjua sve bude otvoreno rečeno, tako da i vi i bebisiterka možete da donesete bolju odluku da li želite da radite zajedno.

 

Ako želite da saznate kakva pitanja možete očekivati od bebisiterke, pročitajte članak: „15+ ključnih pitanja koje treba postaviti roditeljima pre čuvanja dece

 

 

Znakovi upozorenja na koje treba obratiti pažnju

Naravno, znate šta da radite ako vam se dopadaju odgovori - unajmite bebisiterku! Tokom intervjua dobićete pregled osobe koju ćete pustiti u svoju kuću da bude „zadužena“ za sve. Neophodno je da im verujete, da delite vrednosti i da ste sigurni da će dobro obaviti posao.

 

S obzirom na to, postoje neki znakovi upozorenja koji vam mogu pokazati da vam određena osoba neće odgovarati.

 

 

Ako osoba zaboravi na vaš intervju, možete očekivati da zaboravi na buduće sastanke, odnosno poslove, i vaši planovi za veče ili vikend mogu da se izjalove.

 

Ako ne odgovori na vaš telefonski poziv ili mejl za nekoliko dana, možete očekivati da komunikacija s tom osobom neće biti brza i da se ne možete osloniti na nju.

 

Ako primetite da bebisiterka negativno priča o svojim prošlim klijentima i deci, sigurno će uneti tu negativnost i u vašu kuću. A bebisiterka treba da donese radost vašoj deci i vama!

 

Ako primetite da je osoba sa kojom razgovarate rastresena ili nije baš oduševljena radom sa vama, to znači da joj se verovatno ne dopadaju vaša porodična pravila ili su jednostavno zatrpani drugim stvarima koje su joj prioritet nad čuvanjem dece. Ne bi trebalo da zaposlite ovu osobu jer bi vas mogla ostaviti na cedilu ili će jednostavno reći da je zauzeta kada vam je potreban neko da se brine o vašoj deci.

 

 

Nakon intervjua

Verovatno ste intervjuisali nekoliko osoba i nadamo se da vam se dopalo više od jedne. Verovatno imate dobar osećaj o tome ko će najbolje raditi svoj posao.

 

Ponovo proverite biografije kandidatkinja koje su vam se najviše dopale, pregledajte beleške sa intervjua i zapamtite šta su rekle tokom razgovora. Poređajte ih po kriterijumima prema svom ukusu.

 

Ako se ne osećate dobro u vezi ni sa jednom od njih, počnite ponovo da pregledate profile dadilja i ponovite postupak ispočetka.

 

Čak i ako vam se čini da ste pronašli bebisiterku svojih snova, da biste bili potpuno sigurni da donosite najbolju odluku, moraćete da proverite njihovu listu referenci. Pitajte roditelje kod kojih su ranije radile o njihovom iskustvu sa bebisiterkom, o tome koliko su dece čuvali, kog su uzrasta deca, šta im se najviše dopalo kod njih i zašto više ne sarađuju.

 

Osim toga, proverite profile svojih kandidata na društvenim mrežama da vidite da li su vam rekli istinu, a i da vidite kakav su tip osobe. Ipak, većina ljudi koristi društvene medije za zabavu, pa nemojte to shvatati previše ozbiljno.

 

 

Za kraj

Sada ste spremni da vodite intervjue tako da možete da saznate mnogo o osobi koju ostavljate da brine o vašoj deci.

 

Uključite pitanja o specifičnostima vaše porodice i načinu na koji funkcionišete. Na primer, ako vaše dete ima alergije, obavezno to napomenite.

 

Najbolji savet koji vam možemo dati je da budete otvoreni i transparentni i učinite takvu atmosferu tokom intervjua, da se bebisiterke sa kojima razgovarate osećaju opušteno. Na taj način ćete oboje imati dobar osećaj sa kim treba da radite.

 

Takođe, razgovarajte o svojim očekivanjima i pitajte šta bebisiterka očekuje od vas, jer ćete tako izbeći nesporazume i neugodne situacije u budućnosti.