Emaila

15+ ključnih pitanja koja treba postaviti roditeljima pre čuvanja dece

Kada upoznajete roditelje, bilo da je to na intervjuu za čuvanje dece ili ne, postoji nekoliko stvari koje morate da znate pre nego što počnete da čuvate decu.

 

Ako roditelji imaju iskustva sa puno bebisiterki, verovatno će vam dati sve potrebne informacije pre nego što uopšte postavite pitanja. Ali, nikada ne možete da znate kakvi će biti roditelji sa kojima ćete se susresti, pa je bolje da se pripremite i zapišete ova pitanja, kako biste izbegli nesporazume, neprijatne ili teške situacije.

 

Photo by Anna Shvets from Pexels 

 

Postavljanjem nekih od ovih pitanja tokom intervjua, pokazaćete roditeljima da ste zainteresovani za njihovu porodicu, za svoj posao, da imate iskustva, da ste pouzdani i da mislite unapred.

 

Dakle, koja su to magična pitanja koja vam mogu pomoći da dobijete posao čuvanja dece?

 

Evo liste od 15 pitanja (plus bonus!):

 

 

1. Koliko godina imaju deca?

Ovo je jedan od najvažnijih podataka koje će roditelji najverovatnije spomenuti, ali ako to ne učine - morate da pitate koliko njihova deca imaju godina.

 

Ako ne znate godine deteta koje čuvate, nećete znati kako da se pripremite za posao. Možete da pomislite da ćete lako komunicirati sa detetom, a ono je u stvari uzrasta kada ne razume mnogo reči ili ćete poneti sa sobom zabavne igre koje nisu prikladne za dete određenog uzrasta.

 

Morate znati da li ćete čuvati:

  • Novorođenče
  • Mališana
  • Predškolca
  • Dete školskog uzrasta

 

Postoji mnogo različitih aktivnosti i ponašanja koja su tipična za decu različitog uzrasta.

 

Postavljajući ovo pitanje, možete da saznate i da li ćete čuvati jedno dete, dvoje ili više.

 

 

2. Koja su vaša porodična pravila?

Svaka porodica funkcioniše na svoj način, imajući neka posebna i potencijalno čudna porodična pravila.

 

Saznaćete:

  • Ako neke sobe nisu dozvoljene za decu
  • Kakvo ponašanje se nagrađuje, a koje se kažnjava i kako
  • Kako deca jedu
  • Postoje li zabranjene aktivnosti ili igre i još mnogo toga

 

Svesni ste da neka deca znaju kako da zaobiđu ili krše pravila kada im roditelji nisu u blizini, pa ćete morati da budete spremni da će vas testirati.

 

Ipak, uvek treba da se erudite da održavate porodična pravila jer, verujte nam, kada to učinite, deca već znaju šta treba da rade u određenim situacijama i biće vam lakše da radite svoj posao. S druge strane, roditelji će ceniti to što radite svoj posao pridržavajući se njihovih pravila i veća je verovatnoća da će vas ponovo pozvati.

 

 

3. Imate li neka pravila o vremenu provedenom ispred ekrana?

Ako roditelji ne pominju vreme ispred ekrana kada govore o porodičnim pravilima, proverite to sa njima.

 

Deca vole da gledaju televiziju, crtane filmove ili nešto slično na svojim tabletima. Ali, moraćete da ograničite to vreme kako bi deca mogla da razvijaju mentalno i fizički i na drugačije načine.

 

Photo by Alex Green from Pexels

 

Morate da proverite sa roditeljima koliko vremena deca smeju da provedu ispred ekrana i da li postoji neki poseban deo dana kada mogu da gledaju to što žele.

 

Ako imate slobodu da rasporedite dečji raspored kako želite, možete da iskoristite vreme ispred ekrana, kada su deca obično vrlo mirna, da završite neke zadatke, poput pripreme hrane ili grickalica, pranja veša, pripreme za odlazak u park ili bilo koje druge aktivnosti.

 

Osim dužine vremena koje deca smeju da provedu ispred ekrana, trebalo bi da se zapitate i koje su vrste emisija dozvoljene. Ako imate iskustva, možete preporučiti neke obrazovne emisije koje su odlične za određeni uzrast.

 

Na taj način možete da podstaknete neke naučne ili razgovore o prirodi i tako naučite decu nečemu novom, zanimljivom i vrednom.

 

 

4. Da li deca imaju alergije?

I deca i odrasli mogu biti alergični na mnoge uobičajene stvari, poput oraha, pčelinjeg uboda, meda, mlečnih proizvoda, polena itd.

 

Morate biti svesni svih alergija, tako da znate koja hrana i koje su situacije bezbedne, a koje nisu. Ako dete ima ozbiljne alergije, porodica verovatno ima Epi-Pen - aplikator sa lekom koji spašava život u slučaju anafilaktičkog šoka, odnosno veoma ozbiljne reakcije na alergene. Pitajte ih u kojim slučajevima treba da koristite Epi-Pen i kako.

 

Dok ste u toj temi, pitajte da li deca imaju bilo koja druga zdravstvena stanja kojih bi trebalo da budete svesni, poput astme ili epilepsije. Pitajte koji se lek koristi u hitnim slučajevima, kako se koristi i kada ga treba uzeti.

 

 

5. Ima li grickalica ili hrane koju deca smeju ili ne smeju da jedu?

Kada su deca mala, roditelji polako uvode novu hranu u njihovu ishranu. Zato morate da pitate da li je određena hrana dozvoljena.

 

Ponekad ćete dolaziti da čuvate decu dok je dete kažnjeno i kada nešto što im se zaista sviđa nije dozvoljeno. Ili im možete dozvoliti da jedu određenu hranu u određeno vreme, na primer, da jedu sladoled tek nakon što završe ručak.

 

Neka deca će pokušati da vas ubede da je u redu da jedu kolače za doručak ili kasnije uveče. Morate znati šta deca smeju da jedu i u koje vreme.

 

U suprotnom, možda ćete im na kraju dati nešto što će im pojačati energiju neposredno pre spavanja! Ako postoje ograničenja sat ili dva pre spavanja, pridržavajte ih se.

 

 

6. Imate li komplet lekova i gde se nalazi?

Nikada ne možete da znate u kakvim sve situacijama možete da se nađete dok čuvate decu. Zato morate da pitate da li roditelji imaju medicinski pribor, šta taj komplet uključuje i gde ga drže. Na taj način ćete biti spremni za situacije sa povredama.

 

Ako imate svoj pribor za prvu pomoć ili mislite da nešto važno nedostaje u porodičnom kompletu lekova, ponesite to sa sobom.

 

Ako još niste prošli kurs prve pomoći i reanimacije, trebalo bi da ga pohađate što pre. Taj kurs i osnovni kurs čuvanja dece su osnovni kursevi koje bi trebalo da pohađate pre nego što počnete sa čuvanjem dece.

 

Čitajte dalje: „Čuvanje dece i kvalifikacije koje treba da imate“.

 

 

 

7. Lista kontakata za hitne slučajeve

Zamolite roditelje da vam dostave spisak kontakata za hitne slučajeve, poput brojeva telefona i važnih adresa.

 

Na toj listi bi trebalo da se nađu brojevi telefona oba roditelja, nekih članova porodice i prijatelja u blizini, kao i pedijatra, najbliže bolnice, lokalnog broja za kontrolu otrova itd.

 

Čak i ako roditelji ne znaju kontakte nekih institucija za koje mislite da su važni, možete da pronađete najbliže institucije i organizacije na internetu i zapišete njihove kontakte.

 

 

8. Imaju li deca nekakav raspored?

Neka deca imaju mnogo vannastavnih aktivnosti, a neka manje. Ali to ne znači da nemaju raspored.

 

Roditelji obično postavljaju termine za igru u lokalnom parku u određeno doba dana, kada su svi slobodni. Ove „kolektivne“ aktivnosti će odrediti kada će se i pojedinačne odvijati.

 

Photo by Bich Tran from Pexels

 

Dakle, deca verovatno imaju određeno doba dana kada rade domaće zadatke, imaju termine za igru, odlaze u park, jedu, uče nove stvari, gledaju televiziju, uživaju u zabavnim aktivnostima ili im je čak i dosadno.

 

Dosada je takođe važan aspekt svakodnevnog rasporeda. Ako ispunite dečji dan svim vrstama aktivnosti i spoljnim podsticajima, nećete im dozvoliti da razmišljaju o tome šta su prošli tog dana, niti da razviju sopstvenu maštu.

 

 

9. Da li treba da radim domaći sa decom?

Većina dece ima neku vrstu domaćih zadataka. Bez obzira da li roditelji od vas traže da radite domaći sa njima ili ne, važno je da znate kakve domaće zadactke imaju, pa se pobrinite da ih zaista i urade i završe.

 

Ako ipak morate da radite domaće zadatke sa decom, bilo bi sjajno da vas roditelji upoznaju sa temama i predmetima, tako da znate kako da uradite domaći i kako da gradivo objasnite deci.

 

Naravno, domaće zadatke treba da radite svaki dan u isto vreme i pitajte roditelje koje je to vreme.

 

 

10. Da li deca imaju neke odgovornosti ili zadatke?

Baš kao što će deca testirati vaše granice, oni će (najčešće) pokušati da se izvuku iz svih zadataka i odgovornosti koje su im roditelji dali.

 

Ti poslovi i zadaci mogu da budu vrlo jednostavni, poput skupljanja igračaka nakon što završe s igranjem, punjenja mašine za pranje suđa nakon obroka, zalivanja sobnog bilja itd.

 

Možete da radite zadatke sa njima ili da od tih poslova napravite zabavne igre.

 

 

11. Kako podstičete disciplinu?

Roditelji znaju šta radi, a šta ne radi sa njihovom decom kada treba da podstiču disciplinu. Iako niste njihov roditelj, od vas se i dalje očekuje da budete „glavni“ i disciplinujete loše ponašanje.

 

Ne morate samo da se usredsredite na loše ponašanje. Ponekad roditelji pokušavaju da obeshrabre neku vrstu ponašanja, na primer kada deca ne dele igračke, ili žele da nauče svoju decu da budu ljubaznija govoreći „hvala“ i „molim“. I na to bi trebalo da se fokusirate.

 

Ipak, pitanje je kako roditelji žele da se nosite sa ponašanjem koje je potrebno promeniti. Možda će ignorisati dete kada ono plače bez razloga, neki neće hteti da razgovaraju sa decom ili će ih poslati u ćošak, a neki će pojačati pozitivnu disciplinu.

 

 

12. Koje druge zadatke očekujete da radim?

Morate da znate kakve zadatke roditelji očekuju od vas da obavljate - uobičajeni zadaci su pripremanje obroka i užine, pomoć oko domaćih zadataka, vožnja dece na vannastavne aktivnosti, čišćenje i pranje veša.

 

Sasvim je u redu ako su neki od tih zadataka izvan vaše zone komfora ili čak ne znate kako da ih obaviti. U tom slučaju možete da zatražite neku vrstu objašnjenja (na primer kako se koristi mašinu za pranje veša) ili jednostavno da kkažete da ne obavljate takvu vrstu zadatka (poput čišćenja izvan nereda koji su deca napravila).

 

Ovo pitanje bi trebalo da postavite tokom intervjua, tako da možete da saznate da li ste prikladni za tu porodicu.

 

 

13. Da li imate kućne ljubimce?

Briga o kućnim ljubimcima je možda nešto o čemu niste razmišljali, ali to može da dosta da utiče na pripremljeni raspored koji ste osmislili pre nego što ste počeli da radite.

 

Photo by Eddie Galaxy from Pexels

 

Na primer, možda ste napravili gust raspored, a odjednom se pojavi pas kojeg morate da prošetate više puta u toku posla, pa ćete morati da izbacite neke aktivnosti za koje ste mislili da su važne.

 

Ili šta se dešava ako kućni ljubimac pobegne iz kuće?

 

Ako porodica ima kućne ljubimce, zatražite kontakt od njihovog veterinara i uključite taj kontakt u listu kontakata za hitne slučajeve.

 

Takođe, ako ste alergični na dlaku kućnog ljubimca, možda ćete morati da odbijete posao ili se možete dogovoriti sa roditeljima da kućni ljubimci ostanu u jednoj prostoriji koju ne morate da koristite.

 

 

14. Kako želite da komunicirate sa mnom?

Dobro pitanje je kako roditelji žele da komuniciraju sa vama - putem tekstualnih poruka, telefonskih poziva ili na neki drugi način.

 

Takođe, neki roditelji vole izveštaje na svakih sat vremena, dok je drugima potrebno samo nekoliko rečenica kako je prošao dan po povratku kući.

 

Razmenite brojeve sa oba roditelja, u slučaju da jedan od njih ne gleda u svoj telefon kada zovete ili pišete.

 

 

15. Ako postoji nešto važno čega treba da budem svesna, a nisam to pitala, molim vas da mi sada kažete 

Trebalo bi da ostavite prostor roditeljima da vam kažu bilo šta drugo o čemu možda niste razmišljali, a oni veruju da je važno.

 

Postavljanjem ovog pitanja pokazujete im da ste se sreli sa mnogo različitih porodica i da sve one imaju neki poseban način funkcionisanja. I da je to u redu i normalno.

 

Roditelji će se osećati kao da ostavljaju svoju decu u sigurnim rukama.

 

 

Bonus pitanje: Imate li pitanja za mene koje želite da postavite?

Kada završite sa pitanjima, dozvolite roditeljima da vas pitaju ono što žele da znaju. Oni moraju da se pobrinu da svoju decu i svoj dom ostavljaju u sigurnim rukama.

 

Ta pitanja mogu da se odnose na vaše iskustvo, kvalifikacije, veštine, interesovanja, ali vam mogu postaviti i u neke specifične situacije i pitati vas šta biste uradili da se nađete u njima.

 

Photo by Alexander Suhorucov from Pexels

 

Ovo pitanje se ne mora nužno pojaviti na kraju intervjua ili razgovora. Naprotiv, mnoga vaša pitanja mogu izazvati neka nova pitanja roditelja o temi koju ste započeli.

 

Čitajte dalje: „Kako da dobijete mnogo intervjua za čuvanje dece, zablistate na njima i dobijete posao”.

 

 

Zaključak

Ponesite sa sobom notes i olovku kako biste mogli da zapišete sve detalje koje vam roditelji govore.

 

Kada zapisujete stvari, možda nećete čuti sledeće što vam roditelji govore. Ako vas nešto zbuni tokom intervjua ili upoznavanja, nemojte se sramiti da ponovo zatražite pojašnjenje.

 

Želite i morate biti sigurni da ste sve detalje zapisali ispravno, tako da možete bolje da radite svoj posao.