Emaila

Kako napisati odličnu biografiju za čuvanje dece

Kada vam je potrebno više poslova za čuvanje dece a ne angažuju vas često, vreme je da revidirate svoje onlajn profile čuvanja dece, svoje letke ili bilo koja druga sredstva koja koristite za oglašavanje svojih usluga.

 

Ovo je posebno važno ako radite u području sa mnogo drugih bebisiterki i morate da privučete pažnju roditelja za nekoliko sekundi.

 

Želite da oni vide da se ste odlični, pokažete im da imate dragoceno iskustvo, pouzdani ste, zabavni, uvek prepuni aktivnosti za decu koje će ih naučiti mnogo čemu, odnosno želite da vas primete i konačno zaposle.

 

Photo by Sora Shimazaki from Pexels 

 

Evo opsežnog članka o tome šta bi trebalo da bude uključeno u vaš profil čuvanja dece ili rezime, kao i koje prednosti u vašem iskustvu, obrazovanju, kvalifikacijama, veštinama i interesovanjima treba da istaknete.

 

 

Fotografija profila mora da bude profesionalna

Kada želite da postavite profil na platformi za čuvanje dece, verovatno ćete morati da stavite profilnu fotografiju.

 

Ta fotografija može da se nađe na raznim stranicama bebisiting platforme, a vi treba da proverite sve veličine profilne fotografije koje se mogu prikazati roditeljima:

  • Fotografija koja se prikazuje u rezultatima pretrage
  • Fotografija kada je vaš profil otvoren
  • Fotografija kada se vaš profil prikazuje na naslovnoj strani platforme
  • Fotografija u aplikaciji

 

Želite da vaša fotografija bude jasna čak i u najmanjoj veličini, tako da roditelji mogu lako da vas zapamte prilikom pregledanja različitih profila.

 

Najbolji način da to postignete je da postavite fotografiju svog lica, a ne fotografiju na kojoj ste snimljeni izdaleka, jer će tu drugu biti teže videti pri manjim rezolucijama. Pokušajte da osmehom pokažete svoj vedar duh.

 

Ne morate da angažujete profesionalnog fotografa da bi vaša fotografija izgledala profesionalno. Jednostavno zamolite prijatelja koji ima dobru kameru na telefonu da vas slika po oblačnom danu (oblačni dani čine najbolje difuzno svetlo za snimanje lica, bez oštrih senki na licu). Pokušajte da zamaglite pozadinu ili da stanete ispred jednobojnog zida.

 

Treba da izgledate profesionalno, pouzdano, zrelo i odgovorno. Dakle, korišćenje fotografije sa žurke ili „sečenje“ sa fotografije sa prijateljima nije dobro.

 

Ako pravite letke, razmislite o stavljanju svoje fotografije na letak. Možete takođe i da stavite nešto što predstavlja čuvanje dece, kao što je crtež bebe i bebisiterke, cucle, ljuljaške ili nešto slično.

 

 

Naslov je prvo što roditelji vide

Mnoge platforme za čuvanje dece sadrže naslov koji se prikazuje u rezultatima pretrage. Osim fotografije, naslov je često jedina informacija koja se prikazuje u rezultatima pretraživanja, pa je to najvažniji deo vašeg profila.

 

Roditelji će odlučiti da li će dalje čitati i proveravati vaš profil na osnovu vašeg naslova. Ako postoji nešto specifično o vašim uslugama, navedite to u naslovu. Na primer, možete pomenuti u koje doba dana ste na raspolaganju, ako znate kako da se brinete o odojčadi, ako imate fleksibilno radno vreme itd.

 

Naslov treba da bude kratak, pozitivan, opisan i jedinstven. Pokušajte da razmislite o ključnim rečima koje vas opisuju i koje biste voleli da vidite kada pokušavate da pronađete bebisiterku. Možda će vam trebati neko vreme da smislite dobar naslov, ali verujte nam - to vreme je dobro potrošeno.

 

Photo by Markus Winkler from Pexels

 

 

Izdvojeni deo - kratak opis

Većina platformi prikazuje kratak opis pored profilne fotografije i naslova u rezultatima pretrage.

 

Ako ste imali poteškoća sa pisanjem naslova i mislite da izgleda kao svaki drugi naslov, ne brinite - u kratkom opisu zaista možete pokazati svoju kreativnost i jedinstvenost.

 

Pobrinite se da saznate koliko karaktera može da stane u kratak opis i koristite taj prostor da kažete roditeljima koje su vaše usluge, šta nudite, ako imate vredno obrazovanje ili kvalifikacije, kakvo je vaše iskustvo i šta je vaša prednost.

 

Ponekad se kratki opis jednostavno kopira sa početka opisa vašeg profila, tako da zapravo ne znate koliko prostora imate. Da biste saznali, pogledajte profile drugih bebisiterki i kako se pojavljuju u rezultatima pretrage. Proverite koliko ima reči i znakova i pokušajte da se uklopite u taj okvir.

 

Profilna fotografija, naslov i kratak opis zajedno čine presudnu tačku roditeljima kada razmišljaju da li žele da saznaju više o vama ili jednostavno pređu na sledeći profil bebisiterke.

 

Zato je veoma važno da pročitate ovaj odeljak još jednom i uklonite sve gramatičke greške ili greške u kucanju koje ste možda napravili.

 

 

Koristite opis profila da biste pisali o svom iskustvu, obrazovanju i još mnogo toga

Opis vašeg profila takođe treba da bude kratak i precizan. Ne želite da pišete esej o svom životu i kako je sve što ste radili dovelo do toga da postanete bebisiterka.

 

Ako napišete predugačak opis, roditelji će odustati od čitanja usred teksta. Ili neće ni početi da čitaju ako misle da je to prevelik zadatak.

 

Zato pokušajte svoj profil da podelite na odeljke kao što su Obrazovanje i kvalifikacije, Iskustvo, Veštine i interesovanja, Satnica itd.

 

Ne morate da koristite sve gore navedene odeljke ako neki od njih nisu vaša prednost. Organizujte opis svog profila da pokažete svoje dobre strane!

 

Iskustvo

Roditelje najviše zanima deo o vašem iskustvu, pa treba da naglasite koje iskustvo imate. Ako čuvate decu različite starosti, navedite sve starosne grupe:

  • Odojčad
  • Mališani
  • Deca predškolskog uzrasta
  • Deca školskog uzrasta

 

Takođe, navedite sve posebne okolnosti u kojima ste radili, kao na primer ako ste ikada čuvali dete sa posebnim potrebama, više od jednog deteta odjednom, ako ste brinuli o nekim kućnim ljubimcima, pripremali aktivnosti prilagođene uzrastu za decu itd.

 

U delu o iskustvu, trebalo bi da navedete da li znate kako da pripremite hranu i koje druge aktivnosti i zadaci mogu biti uključeni u vaš dan čuvanja dece.

 

 

Obrazovanje i kvalifikacije

Ako imate relevantno obrazovanje kao na primer da ste išli u srednju medicinsku školu ili ste na studijama za učiteljicu ili vaspitačicu u vrtiću, obavezno to navedite u svom profilu.

 

Nije važno samo obrazovanje koje je usko povezano sa čuvanjem dece. Ako studirate za sportskog trenera, to je takođe važno. Pokušajte da razmislite o svim kursevima i školama koje ste pohađali i koji bi mogli biti relevantni za čuvanje dece. I onda, obavezno navedite kako je to obrazovanje povezano s tim i zašto vas to čini boljim za čuvanje dece.

 

Ako ste pohađali neke kurseve u vezi sa čuvanjem dece, kao što su osnovni kurs čuvanja dece, prva pomoć i reanimacija, obuka u vodi, čuvanje kućnih ljubimaca, časovi kuvanja i slično, to bi takođe trebalo spomenuti.

 

Možete navesti sve kurseve koje ste uspešno završili, a možete ih čak i opisati u jednoj rečenici.

 

Preporučuje se kombinovanje pisanja - opisno i sa listama. Na taj način će se vaš profil lakše čitati i izgledaće profesionalnije.

 

Da biste proverili koje kurseve možete da pohađate kako bi se vaš profil čuvanja dece istakao, pročitajte tekst „Čuvanje dece i kvalifikacije koje treba da imate”.

 

 

Veštine i interesovanja

Neka ovaj deo bude koncizan. Pišite o nekim svojim talentima, hobijima i veštinama koje imate. Ako volite da pevate, svirate instrument, dobri ste u odbojci, pravite makete aviona ili bilo šta drugo što može biti zanimljivo roditeljima - napomenite to ovde.

 

Napišite jednu rečenicu o tome šta vas zanima, poput kuvanja, kampovanja, ribolova, zanata...

 

 

Satnica i fleksibilnost

Napišite koliko ste fleksibilni, uzimajući u obzir dane u nedelji i doba dana kada možete da radite.

 

 

Ako niste na raspolaganju utorkom uveče zbog fudbalskog ili plesnog treninga, obavezno to napomenite. Ili ako ćete moći da počnete da radite za mesec dana, tokom leta ili na određeni datum, zapišite i to.

 

Ako i dalje idete u školu, zapišite radno vreme kada ne možete da čuvate decu. Takođe, napomenite da li ste dostupni za dugotrajne ili kratkoročne poslove čuvanja dece.

 

Koje god vremenske specifičnosti imate u svom rasporedu, svakako ih istaknite. Ne želite da vas zove mnogo roditelja samo da bi saznali da u vreme kada ste im potrebni niste dostupni.

 

Potrudite se da vaš profil bude što jasniji, tako da primate telefonske pozive ili poruke od onih roditelja sa kojima zaista možete da radite.

 

Objasnite koliko naplaćujete po satu. Znamo da satnica može da zavisi od mnogo stvari, poput broja dece koju čuvate, koliko je roditeljska kuća udaljena od vaše, ako postoje kućni ljubimci na koje treba paziti itd.

 

Dakle, trebalo bi zapisati svoju osnovnu satnicu, ali svakako napomenite da se ona može promeniti s obzirom na okolnosti.

 

Ako niste sigurni koliko treba da naplatite po satu, evo članka o tome šta sve može da utiče na stopu čuvanja dece. Čitajte dalje: „Prosečne cene čuvanja dece u različitim državama”. 

 

 

Pročitajte ponovo čitav profil

Ovo je nešto što morate da radite kad god želite da radite nešto profesionalno. Pogotovo ako napišete da ste detaljni. Zato i morate da vodite računa o detaljima, poput pravopisnih grešaka i gramatičkih nedoumica.

 

Znamo da čitajući isti tekst iznova i iznova često možete da previdite greške koje ste napravili. Zato je najbolje da sve napišete, proverite to jednom ili dva puta, a zatim ostavite svoj profil neaktivnim ili nevidljivim dan-dva. Zatim, kada vam se razbistri glava, možete ponovo da pročitate tekst svežih očiju.

 

Ako niste sigurni u neka gramatička pravila, možete ih proveriti onlajn ili zamoliti nekog od svojih prijatelja koji je odličan u gramatici da proveri tekst umesto vas.

 

Možete čak i da platite profesionalnom lektoru da vam proveri profil. Oni obično naplaćuju po stranici, pa ne bi trebalo biti skupo da izdvojite novac za profesionalca, jer će vaš profil imati jednu ili dve napisane stranice teksta.

 

Ali, trebalo bi da znate da mnogi roditelji imaju srednjoškolsko znanje maternjeg jezika, pa bi, što se tiče nedoumica, bilo dovoljno pitati vašeg srednjoškolskog druga koji dobro zna gramatiku.

 

 

Dodajte listu referenci svom profilu

Na kraju svog CV-ja ili svog onlajn profila za čuvanje dece, trebalo bi da dodate listu referenci. Referentna lista je lista ljudi sa kojima ste ranije radili i koji mogu da istaknu vaše mogućnosti, vrline i dobra iskustva tokom zajedničkog rada.

 

Međutim, ne bi trebalo da delite brojeve telefona, mejlove ili bilo kakve kontaktne podatke svojih prethodnih klijenata onlajn. Mnogo je prevara ili jednostavno neprijatnih iskustava sa lažnim uznemiravanjem putem e-pošte i sl.

 

Treba napomenuti da možete da priložite referentnu listu ako je roditelji zatraže tokom intervjua.


Čitajte dalje: „Reference o čuvanju dece i kako ih iskoristiti za svoju prednost

 


Postavljanje profila tako da vas roditelji mogu pronaći

Mnoge platforme za čuvanje dece imaju opciju da vaš profil bude neaktivan ili nevidljiv za sve posetioce koji pregledaju taj sajt.

 

Koristite tu opciju dok ne budete potpuno sigurni da vaš profil izgleda sjajno, zrelo i profesionalno.

 

Ali, ne zaboravite da promenite postavke na vidljive/aktivne kada budete spremni za početak rada.

 

Opcija postavljanja naloga na nevidljivo/neaktivno je takođe odlična ako idete na odmor ili ne možete da radite jer ste trenutno u ispitnom roku i nemate vremena za čuvanje dece.

 

 

Zaključak

Iako vam se čini da je pisanje sjajnog profila za čuvanje dece možda preteško, verujte nam - mnogo je jednostavnije od pisanja ovog teksta. Jednostavnije i kraće.

 

Pokušajte da zamislite drugu stranu - roditelje i šta traže. Budite precizni, koncizni, otvoreni, bistri i svoji.

 

A vaš profil će privući roditelje koji će želeti da budete deo njihovih života!

 

Srećno!