Emaila

Vodič o tome kako pronaći posao čuvanja dece

Ako želite da počnete da radite kao bebisiterka, ili su deca koju ste čuvali odrasla i ne poznajete nove porodice sa kojima biste radili, pročitajte ovaj članak da biste postali bolji u razgovorima za posao čuvanja dece.

 

Pronalaženje savršenog saradnika nije lako ni za roditelje ni za bebisiterke, ali možete povećati šanse da se zaposlite sa nekoliko jednostavnih, a sa nekoliko ne toliko jednostavnih detalja.

 

Photo by Alex Green from Pexels 

 

Ako se i dalje pitate da li je čuvanje dece za vas, pročitajte naš članak „Da li je čuvanje dece pravi posao za vas?

 

Dobra polazna tačka da odlučite da li želite da radite ovaj sjajan posao jeste da razmislite da li volite da provodite vreme sa decom. Ako je odgovor negativan, ne bi trebalo da se bavite čuvanjem dece jer nikada nećete biti dobri u tome, osećaćete se loše i nećete zaraditi dovoljno novca.

 

Ako želite da poboljšate pristup komunikaciji na bebisiting intervjuima, čitajte dalje.

 

 

Steknite osnovne kvalifikacije

U nekim zemljama, da biste mogli da radite kao bebisiterka, moraćete da dobijete dozvolu za čuvanje dece, koja obično uključuje pohađanje kursa čuvanja dece kako biste naučili osnove posla.

 

Ako ne morate da dobijete dozvolu za čuvanje dece, pohađanje kursa za čuvanje dece je i dalje dobra ideja, posebno tokom prvih meseci rada. Naučićete:

  • Kako zaštititi decu
  • Osnove prve pomoći
  • Kako komunicirati sa decom
  • Koje su njihove razvojne potrebe
  • Koje su aktivnosti prilagođene određenom uzrastu
  • Koju hranu pripremiti itd.

 

Osim kursa čuvanja dece, postoji još nekoliko kurseva koji su veoma važni u radu sa decom. To su:

  1. Kurs prve pomoći i reanimacije
  2. Kurs nege o odojčadi
  3. Kurs ranog detinjstva
  4. Kurs pozitivne discipline
  5. Obuka za negu dece sa posebnim potrebama
  6. Kurs anafilakse
  7. Obuka o bezbednosti vode
  8. Kursevi kuvanja itd.

 

Ako želite da pročitate više o ovim kursevima, preporučujemo vam da pročitate članak „Čuvanje dece i kvalifikacije koje treba da imate“.

 

Što više kvalifikacija imate, više ćete moći da naplaćujete po satu. Takođe, dobićete više intervjua i više ponuda za posao ako roditelji vide da ste dobro kvalifikovana i iskusna bebisiterka.

 

Bez obzira na to, morate biti svesni da nije moguće pohađati sve ove kurseve odjednom, pa čak nije ni preporučljivo.

 

Trebalo bi da sami napravite listu prioriteta i polako počnete sticati željene kvalifikacije. Na taj način ćete bolje da naučite šta se uči na kursevima i osećaćete se prijatno dok to radite.

 

Osim ovih kurseva, mnoge bebisiterke imaju neke kvalifikacije koje prave razliku od drugih dadilja. Bilo koje znanje koje imate može biti prednost kada roditelji odlučuju između vas i druge bebisiterke koja im se dopada.

 

Ako ste dobri u sportu, znate da svirate muzički instrument, znate da slikate, znate bilo koji strani jezik, odlični ste u biologiji ili imate neku drugu jaču stranu, obavezno to navedite u svom rezimeu.

 

 

Započnite čuvanjem dece u svom komšiluku, kod porodice ili prijatelja

Većina roditelja će odlučiti da angažuje bebisiterku sa iskustvom. Ali da biste stekli iskustvo, prvo morate da radite. Dakle, postoji caka. I postoji jednostavno rešenje.

 

Ako tek počinjete, najbolji način da sakupite dragoceno iskustvo je čuvanje dece u vašem kraju gde vas roditelji već poznaju. Ti roditelji su vas verovatno gledali kako odrastate u pouzdanu i odgovornu osobu kakva ste sada. I to je vrlina koju većina njih ceni!

 

Za neke roditelje je još pogodnije pustiti u kuću nekoga koga poznaju, a ne nekog stranca. Dakle, iskoristite to u svoju korist i ponudite svoje usluge tamo gde vas već poznaju.

 

U početku možete čak i besplatno nekoliko puta da čuvate decu, da biste upoznali posao, stekli više iskustva i odlučili da li je čuvanje dece za vas.

 

Samo se nemojte zaletati kada odlučujete da li je čuvanje dece nešto čime želite da se bavite. Posao je težak i divan u isto vreme. Međutim, vremenom će teški delovi postajati lakši jer ćete naučiti šta da radite u određenim situacijama, kako da se ponašate, šta da kažete itd.

 

Drugi način na koji možete steći iskustvo i proširiti svoju „mrežu roditelja“ jeste čuvanje dece kod članova porodice i prijatelja svojih roditelja.

 

Na taj način ćete čuvati decu u različitim kvartovima, gde bi drugi roditelji mogli da vas primete, a možete i da zamolite članove porodice i prijatelje da vas preporuče svojim prijateljima ako su zadovoljni vašim radom.

 

 

Napišite svoj CV o čuvanju dece

Ako želite da promovišete svoje usluge onlajn, najbolji način bi bio da se pridružite zajednici za čuvanje dece - putem nekog sajta ili aplikacije tome namenjenom. To su mesta na kojima  roditelji traže najbolje moguće bebisiting rešenje.

 

Svaka platforma ima svoja pravila o tome šta je potrebno u vašem profilu čuvanja dece ili biografiji, ali postoje neka opšta pravila koja morate da sledite i razmislite o tome kada zapisujete detalje.

 

Photo by Anna Tarazevich from Pexels

 

Vaš CV ili rezime ne bi trebalo da budu dugački. Trebalo bi da budu kratki i informativni. Treba da istaknete svoje iskustvo i kvalifikacije.

 

Obratite posebnu pažnju na svaki kratak opis koji se može pojaviti u rezultatima pretraživanja, to je deo koji će većina roditelja pročitati. Ako ti kratki delovi nisu dobro napisani, roditelji će jednostavno preskočiti vaš profil.

 

I uverite se da nemate slovnih, pravopisnih ili gramatičkih grešaka. Ako tekst ostane neuredan, roditelji će pomisliti da ne pazite na detalje, da niste dobro obrazovani i da vam nije toliko stalo do posla. Na kraju će preskočiti vaš profil.

 

Isto treba primeniti i na pisanu biografiju koja ne bi trebalo da bude duža od jedne stranice.

 

Vaša biografija bi trebalo da ima nekoliko delova:

  • Lične informacije (ime i prezime, datum rođenja, grad u kom živite, kontakt informacije)
  • Obrazovanje
  • Iskustvo
  • Veštine i interesovanja
  • Preporuke

 

Čitajte dalje: „Kako napisati odličnu biografiju za čuvanje dece"

 

 

Pridružite se platformama za čuvanje dece

Kao što smo već rekli, većina roditelja pokušava da nađe dadilju na nekoj platformi za čuvanje dece koja radi u njihovom gradu. Tako traže bebisiterke makar kada im je potrebna prvi put ili kada u poslednjem trenutku pokušavaju da nađu nekoga ko će im čuvati decu.

 

Zato bi trebalo da se pridružite svim platformama za čuvanje dece, tako da vaš profil može da se pojavi kada roditelji u blizini traže dadilju.

 

Ako koristite takve platforme, bilo bi pametno proveriti profile drugih bebisiterki. Zapišite njihovo iskustvo, kvalifikacije i satnice. Tek tada možete sebi da stvorite konkurentnu satnicu.

 

Ako tek počinjete, takmičićete se sa mnogim bebisiterkama koje su iskusnije ili imaju više sertifikata. I dalje možete da budete konkurentni nudeći nižu satnicu, sve dok ne skupite dovoljno iskustva i osećate dovoljno samopouzdanja da je podignete.

 

S druge strane, neki roditelji radije pronalaze dadilju putem preporuka, pa je važno proširiti svoju mrežu za čuvanje dece, kako sa klijentima, tako i sa drugim bebisiterkama.

 

Drugi roditelji su najbolja preporuka koju možete da dobijete, ali druge bebisiterke mogu da vam srede poslove. Ako ih njihovi stalni klijenti pozovu i one nisu u mogućnosti da čuvaju decu u vreme kada je roditeljima potrebno, te bebisiterke će verovatno pronaći zamenu za sebe i na taj način pomoći roditeljima.

 

 

Budite profesionalni tokom telefonskih poziva sa roditeljima

Kada postavite profil za čuvanje dece onlajn, postavite letke za čuvanje dece ili zamolite roditelje da vas preporuče, možete da očekujete telefonske pozive, poruke ili MEJLOVE od zainteresovanih roditelja.

 

Pretpostavite da svaki telefonski poziv sa nepoznatog broja može biti od zainteresovanog roditelja koji želi da vas intervjuiše. To znači da se morate profesionalno javiti na telefon!

 

Najverovatnije će prvi kontakt uključivati informacije poput - kada ste roditeljima potrebni, koliko dugo vremenski, koliko njihovo dete ili deca imaju godina i da li ste dostupni za intervju. Ako roditelj ne spomene nešto od toga, trebalo bi da ih pitate.

 

Pokušajte da organizujete intervju licem u lice u lokalnom kafiću kako biste se međusobno mogli bolje upoznati i, što je još važnije, razgovarati o tome koje bi bile vaše dužnosti i šta roditelji očekuju od vas.

 

 

Šta pitati tokom intervjua sa roditeljima

Ako dođete do dela intervjua, već ste na pola puta da pronađete posao čuvanja dece! Super! To znači da ste sve prethodne korake uradili kako treba i sada je vreme da zablistate i pustite roditelje da vas malo bolje upoznaju.

 

Osećaćete se nervozno, pa je najbolje da se malo pripremite. Razmislite o tome šta ćete obući i pripremite odeću prethodne noći.

 

Moraćete da pripremite stvari koje želite da ponesete sa sobom. To može uključivati:

  • Kopiju vašeg CV-a
  • Listu sa preporukama
  • Kopije vaših sertifikata
  • Notes i olovka za zapisivanje detalja o porodici

 

Teme koje se najčešće pojavljuju tokom razgovora o čuvanju dece su vaše kvalifikacije, iskustvo, satnica, koliko ste na raspolaganju, koliko dece ima porodica, koja su njihova očekivanja, koji će biti vaši zadaci itd.

 

Razmislite o tome šta roditelji već znaju o vama (iz letaka za čuvanje dece, preporuke ili onlajn profila) i šta bi ih drugo moglo zanimati.

 

Budite u mogućnosti da objasnite i razgovarate o svakoj stavci u svom CV-ju, posebno o svom iskustvu. Roditelji bi vas mogli pitati šta biste uradili u određenoj situaciji ili kako biste rešili određeni problem. Tu možete da pokažete svoju kreativnost, odgovornost i koliko dobro znate da komunicirate.

 

Drugi način da pokažete sve te vrline jeste postavljanje pravih pitanja tokom intervjua.

 

Prvo pitanje treba da bude koliko deca imaju godina, kako biste znali kako biste mogli da razgovarate sa njima, šta mogu biti zabavne igre prilagođene njihovom uzrastu, koju hranu mogu da jedu itd.

 

Photo by Karolina Grabowska from Pexels

 

Pitajte za porodični kućni red i zapišite ga. Saznajte da li je deci dozvoljeno da gledaju televiziju ili koriste tablet, kakve su emisije dozvoljene, mogu li da jedu slatkiše, ako imaju alergije ili bilo koji drugi specifičan detalj o njima.

 

Porodica verovatno već ima raspored kada deca jedu, kada idu u park, kada imaju termine za igru, uče nove stvari, koje je vreme za spavanje itd. Pitajte i za taj raspored.

 

Saznajte kakva su očekivanja roditelja. Možda su radili samo sa bebisiterkama koje osim čuvanja dece uvek peru veš ili nešto drugo što se inače obično ne očekuje od bebisiterke.

 

Pitajte ih o njihovim očekivanjima i zadacima koje očekuju od vas. Čak i ako roditelji to ne traže, možete im objasniti šta očekujete da će oni učiniti. Na primer, ako ne kuvate, recite roditeljima da pripreme hranu koju biste mogli da zagrejete. Ili ako će zakasniti kući, da vas obaveste unapred.

 

Obavestite roditelje da će vam, ako vas izaberu, biti potreban obilazak kuće i da ćete imati više pitanja, na primer, gde drže komplet lekova.

 

 

Kako ostaviti dobar utisak

Kada ipak dobijete posao čuvanja dece, taj posao može da bude samo jednokratan ili da se ponavlja. Ako želite da vas roditelji ponovo zovu, moraćete da ostavljate dobar utisak iznova i iznova.

 

Uvek ćete morati da se pojavite na vreme. U zavisnosti od doba dana, saobraćaj može biti veoma gust i da vas uspori. Pokušajte da zaključite koliko ranije morate da napustite kuću da biste stigli do kuće klijenta na vreme.

 

Ako se ipak zaglavite u saobraćaju i znate da ćete malo zakasniti, obavestite roditelje da se pripreme za to. Ne želite da im izazovete stres zbog razmišljanja o tome šta vam se dogodilo, jeste li dobro, da li ćete se uopšte pojaviti, itd.

 

Kada čuvate decu, uvek održavajte kućni red. Roditelji će vam biti zahvalni, a deca će znati šta mogu da očekuju od vas, pa će vam posao vremenom biti lakši.

 

Ostavite kuću u istom ili sličnom stanju u kakvom ste je zatekli kada ste došli da obavite posao. Očistite nered nakon jela, sakupite igračke i vratite nameštaj tamo gde je bio. Najbolji način da to učinite je da izmislite igru čišćenja i to uradite zajedno sa decom.

 

Dajte kratak izveštaj roditeljima o tome kako je dan protekao. Ne ulazite u mnoge detalje osim ako oni to od vas ne zatraže. U interesu vam je da izveštaj bude kratak jer je roditeljima ponekad potreban odmor od dece i želite da ih opustite što je više moguće.

 

 

Kako pronaći naredni posao čuvanja dece

Kada shvatite da su roditelji zadovoljni vašim uslugama, a vi i dalje imate slobodnog vremena koje biste želeli da iskoristite za rad, pitajte roditelje da li mogu da vas preporuče svojim prijateljima.

 

Ne činite to nakon što ste prvi put čuvali decu za određenu porodicu. Tek kad se upoznate i kada vam bude prijatno da radite više, mogli biste da zatražite takvu uslugu.

 

Ako ste dostupni samo tokom određenih dana u nedelji, uverite se da roditelji to znaju.

 

Što imate zadovoljnije klijente, dobićete i više preporuka i telefonskih poziva. Dakle, budite spremni za profesionalni telefonski poziv ili mejl i započnite ciklus pronalaženja posla iznova.

 

 

Zaključak

Pronalaženje posla za čuvanje dece može biti dug proces i biće vam potrebno neko vreme da naučite osnove pre nego što vas kontaktiraju roditelji.

 

Isto je i u bilo kojoj drugoj industriji - morate da znate osnove, povećate bazu znanja dok stičete iskustvo, radite najbolje što možete i radite na svojoj reputaciji čuvanja dece.

 

Posle nekog vremena počećete da dobijate telefonske pozive i mejlove prilično često. Možda ćete čak morati da odbijete neki posao jer ćete biti prezauzeti!

 

Ali da biste došli do tog nivoa, prvo ćete morati da radite na osnovama, da uvek iznova ostavljate dobar utisak i pokažete da ste dobri u svom poslu i da ste odgovorni.

 

Sada znate korake kako dobiti posao čuvanja dece i kako se ponašati tokom svih tih koraka. Iskoristite to znanje da postanete najbolja moguća dadilja!

 

Naša sledeća preporuka za čitanje je „Osobine koje čine sjajnu bebisiterku“. Uživajte i srećno u pronalaženju posla čuvanje dece!